fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Srbija nominovala oficira za vezu sa Vojnim štabom EU

BRISEL – Šef Vojnog predstavništva pri NATO i EU, brigadni-general Predrag Bandić, predao je danas predstavnicima Vojnog štaba EU nominaciju prvog nacionalnog oficira za vezu sa Vojnim štabom EU – kapetana fregate Vladana Stanića.

Nominacija nacionalnog oficira za vezu predstavlja dalji napredak u jačanju odnosa, produbljivanju saradnje i uspostavljanju efikasnije komunikacije u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije, što je u skladu sa naporima koje Srbija preduzima ka punopravnom članstvu u EU, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Predlog Vojnog štaba EU da Srbija nominuje oficira za vezu izraz je priznanja za dosadašnje učešće Republike Srbije u operacijama i misijama Evropske unije.

Na sastanku Vojnog komiteta EU u Briselu, na kojem je učestvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, istaknuto je da Srbija daje doprinos sa 35 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u četiri multinacionalne operacije EU – u Somaliji, Maliju i Centralnoafričkoj Republici, kao i u borbenoj grupi EU – HELBROC.

Na sastanku su razmatrane teme iz oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije, poput operacija i misija EU i borbe protiv terorizma.

Na marginama sastanka, general Diković se sastao sa generalnim direktorom Vojnog štaba EU general-potpukovnikom Esom Pulkinenom.

Tokom razgovora istaknut je doprinos Srbije, koja trenutno učestvuje u četiri multinacionalne operacije EU – u Somaliji (EUNAVFOR ATALANTA i EUTM Somalia), Maliju (EUTM Mali) i Centralnoafričkoj Republici (EUTM RCA), kao i nedavni prijem Srbije u punopravno članstvo borbene grupe EU – HELBROC (Rumunija, Bugarska, Kipar, Grčka i Ukrajina).

Svečanoj primopredaji nominacije prisustvovala je i ambasador šef Misije Republike Srbije pri EU Ana Hrustanović.

Povezani članci

Stoltenberg: Važno je da, uprkos neslaganju oko 1999, sarađujemo u budućnosti

Mateja Agatonović

CEAS: Najava formiranja vojske Kosova razlog da se intenzivira saradnja sa NATO

Mateja Agatonović

Karpenter: Uloga Rusije na Balkanu – ometanje evropskog i transatlantskog uticaja

EWB