fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Srbija očekuje zaključke i smerinice EU o programima ekonomskih reformi

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Uoči sutrašnjeg sastanka ministara zemalja članica EU koji će raspravljati o programima ekonomskih reformi šest zemalja Zapadnog Balkana i Turske, EU info centar organizovao je razgovor novinara ekonomskih rubrika medija sa šeficom sektora za evropske integracije u Delegaciji EU u Srbiji Radicom Nusdorfer.

Sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati od 2015. podnose godišnje programe ekonomskih reformi. Ovi programi sadrže srednjoročne makroekonomske projekcije (uključujući rast BDP-a, inflaciju, trgovinske bilanse i tokove kapitala), budžetske planove za naredne tri godine i program strukturnih reformi. Program strukturnih reformi obuhvata reforme čiji je cilj podsticanje konkurentnosti i poboljšanje uslova za rast i zapošljavanje.

Na sutrašnjem sastanku u Briselu razmotriće se izveštaji koje su zemlje u procesu proširenja podnele u 2017, kao treći godišnji program ekonomskih reformi za period od 2017. do 2019. Procenu programa su napravile Evropska komisija i Evropska centralna banka. Na osnovu ovih procena, svih sedam partnera u procesu proširenja i EU će 23. maja na ministarskom sastanku usvojili zajedničke zaključke i pojedinačne smernice za svaku zemlju, o čemu je Nusdorfer razgovarala sa novinarima iz beogradskih redakcija.

Povezani članci

Nova rešenja za adekvatniju zaštitu potrošača u Srbiji

EWB

Negre: EIB u opštinsku infrastrukturu uložila 75 miliona evra

EWB

Evropska komesarka Elžbijeta Bjenkovska u poseti Beogradu

EWB