fbpx
European Western Balkans
Društvo

Srbija od danas punopravni član programa “Erazmus +”

BRISEL – Evropska komisija i Srbija potpisale su u Briselu sporazum o punopravnom učešću Srbije u programu “Erazmus plus”.

“Ceremonija potpisivanja označava prelazak Srbije od partnera u zemlju unutar programa ”Erasmus +””, saopštila je Evropska komisija, čiji je to program.

Sporazum o napretku Srbije u okvire programa “Erasmus +” u sedištu Evropske komisije u Briselu potpisali su komesar za obrazovanje, kulturu, malde i sport Tibor Navračić i ministar za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Srbije Mladen Šarčević.

“Veoma sam zadovoljan što mogu da pozdravim Srbiju kao punopravnog člana ”Erasmus +” programa. Ovaj novi status omogućiće Srbiji učešće u još više aktivnosti koje obuhvataju oblasti višeg obrazovanja i omladine, započeće i svoje ušeće u okviru sporta, stručnog obrazovanja i obuke kao i akcija za školu i obuke osoblja za obrazovanje odraslih”, poručio je komesar Navračić pred ceremoniju potisivanja.

Srbija je već bila aktivan partner u programu Erasumus.

Od 2014. godine oko 7.000 sprskih studenata i osoblja imalo je priliku da iskusi period učenja u inostranstvu. Istovremeno oko 4.300 Evropljana došlo je u Srbiju da uči ili predaje.

“Postajući zemlja programa ”Erasmus +”, Srbija učestvuje u ”Erasmus +” na ravnopravnoj osnovi sa zemljama članicama EU, kao što je to već slučaj sa Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Turskom i Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom”, navode u Evropskoj komisiji.

Povezani članci

U utorak panel o Zapadnom Balkanu u okviru Bledskog strateškog foruma

EWB

Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju Majlinda Bregu posetila Beograd

EWB

“Normalizacija odnosa nema alternativu”

EWB