fbpx
European Western Balkans
Politika

Srbija od EU dobila 70 miliona evra bespovratnih sredstava

Aleksandar Vučić i Oliver Varhelji; Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Evropska unija opredelila je 70,2 miliona evra bespovratnih sredstava Srbiji u okviru prvog dela IPA programa za 2020. godinu, piše N1. 

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, koji je pratio ceremoniju potpisivanja putem video-linka, izjavio je da će Srbija biti uključena u plan Evropski komisije od 750 milijardi evra za oporavak Evropske unije od pandemije koronavirusa.

“Pokušavamo da Srbiju i Zapadni Balkan što više uključimo u taj paket”, rekao je Varhelji.

Finansijski sporazum za prvi deo IPA programa za 2020. godinu potpisan je u Beogradu, a potpisivanju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sporazum su potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici.

Vučić je zahvalio Evropskoj uniji i državama članicama na sredstvima koja izdvajaju za Srbiju, kroz IPA programe, jer taj novac, ističe, mnogo znači Srbiji, tim pre, kada se zna da države taj novac nisu morale da upute našoj zemlji.

Varhelji očekuje da izbori u Srbiji budu pošteni i poziva stranke da učestvuju

Nakon potpisivanja Finansijskog sporazuma za prvi deo IPA programa za 2020. godinu, Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji izjavio je da očekuje da će parlamentarni izbori zakazani za 21. jun biti pošteni.

On je tom prilikom pozvao sve političke stranke da aktivno učestvuju u izbornom procesu.

“Nadam se da će ovo biti pošteni izbori i da će Srbija posle toga dobiti još snažniju vladu koja će moći da ubrza reforme kako bi napredak bio još veći”, rekao je Varhelji.

Kako prenosi N1, na pitanje novinara šta očekuje od izbora u Srbiji, Varhelji je istakao da nijedan komesar ne može da se meša u nacionalne izbore, ali da postoje još neka pitanja koja bi trebalo rešiti kada je reč o učešću na izborima.

“Izbori su potvrda demokratije i zato ohrabrujem sve da aktivno učestvuju na izborima”, zaključio je Varhelji.

Povezani članci

Trifunović uputio pismo Fajon i Bilčiku: Evo zašto PSG neće učestvovati na izborima

EWB

Nova vlada će imati 18 ministarstava, dva su nova

EWB

Čološ: Ne finansirati one koji odbacuju vrednosti EU – Orbana, Vučića, Janšu…

EWB