fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Srbija otvorila dva nova poglavlja, Han: napredak ka članstvu u EU

LUKSEMBURG – Srbija je na Međuvladinoj konferencija koja se održava u Luksemburgu sinoć otvorila dva nova poglavlja u svojim pristupnim pregovorima sa EU – poglavlja 33 i 13 koja se odnose na finansijske i budžetske odredbe i na ribarstvo.

U ovom trenutku Srbija ima 14 otvorenih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena.

Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji predvodila je ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Evropsku komisiju predstavljao je komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, a ispred Saveta EU bila je prisutna šefica bugarske diplomatije Ekatarina Zaharieva.

Komesar za pregovore o proširenju Johanes Han kaže da otvaranje dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije znači napredovanje zemlje ka članstvu u EU.

“Današnja Međuvladina konferencija je još jedna demonstracija jake i realne EU perspektive Srbije”, rekao je Han sinoć na konferenciji za novinare u Luksemburgu.

On je dodao da napredak u novootvorenim poglavljima utire put ka bližoj saradnji Srbije i EU u oblasti ribolova i budžetskih i finansijskih odredbi što će, prema njegovim rečima, biti od koristi ne samo procesu pregovora već i poboljšati i život naroda u Srbiji.

“Reforme u ribarstvu osiguraće bolji kvalitet ribe na srpskom tržištu, a pravila na bužetskim odredbama zahtevaju da nacionalni poreski sistem postane predvidljiviji što će na prvom mestu koristiti poreskim obveznicima, a zatim će pomoći Srbiji da se lakše integriše u EU budžetske procedure”, ocenio je Han.

On je poručio da je otvaranje dva poglavlja zasnovano na dostignućima Srbije, a da se još tri poglavlja trenutno nalaze pred Savetom. Han je i ovom prilikom podsetio da će brzina napretka Srbije u pristupnim pregovorima zavisiti od napretka u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

“Srbija mora hitno da ubrza i intenzivira brzinu reformi posebno u oblasti vladavne prva”, naglasio je komesar Han. Ovom prilikom on je naveo završetak ustavnih reformi koje se odnose na oblast pravosuđa i stanje u oblasti slobode izražavanja kao izazove na kojima Srbija mora da radi.

Han je takođe pozivao Srbiju da preokrene trenutni trend neusklađivanja sa viznom politikom EU. “Sa jakom opredeljenošću Srbije da ubrza reforme u oblasti vladavine prava ubeđen sam da tokom 2018. godine za vreme austrijskog predsedvanja nova poglavlja mogu biti otvorena”, poručio je Johanes Han.

Komesar Han je posebno insistirao na važnosti informisanja naroda u Srbiji o procesu pristupnja i konkretnim dobrobitima reformi za svakog građanina.

“Da bi postali deo EU porodice zemlje kandidati moraju ne samo da prilagode nacionalno zakonodavstvo EU kriterijumima već i da žive naše zajedničke EU vrednosti i objasne građanima šta je tu interes i dobrobit za njih”, zaključio je Han.

Povezani članci

Napad (na Tanju Fajon) je najbolja odbrana

Aleksandar Ivković

Zvanični Beograd ćuti, a proevropska i proruska opozicija različito o dešavanjima u Ukrajini

EWB

Jocić: Poglavlje 30 donosi koristi, STO uslov za zatvaranje

EWB