fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Srbija pokrenula tri nova projekta u okviru programa Nauka za mir i bezbednost u 2021.

Laboratorija; Foto: Pixabay

BRISEL / BEOGRAD – Srbija je ove godine pokrenula tri nova projekta u okviru Programa NATO-a Nauka za mir i bezbednost. Jedan od projekata ima za cilj proizvodnju baterija bez litijuma, što će voditi smanjenju troškova i rizika korišćenja tehnologija zasnovanih na litijumu.

Program Nauka za mir i bezbednost (Science for Peace and Security – SPS) pokrenut je još 1958. Pruža različite oblike finansiranja i stručne savete za bezbednosno relevantne aktivnosti i uključuje zemlje članice NATO i partnerske zemlje.

SPS je dostupan Srbiji od 2007. godine, nakon što je postala deo NATO programa Partnerstvo za mir, koji trenutno okuplja 20 partnerskih zemalja.

Prijave za finansiranje moraju zajedno podneti naučnici iz zemlje NATO-a i zemlje partnera. Ove godine istraživači iz Srbije podneli su prijave sa kolegama iz šest zemalja.

Nauka za mir i bezbednost objavila je 9. jula da su naučnici iz Srbije, Severne Makedonije i Sjedinjenih Država pokrenuli nove programe za razvoj inovativnih multi-zaštitnih tekstilnih materijala.

„Ovi tekstili će pružiti vrhunsku zaštitu vojnom osoblju od nervnih agenasa, mikroorganizama, zračenja i vatre“, napisao je NATO SPS na Tviteru.

Mesec dana ranije, SPS je objavio bilten u kojem je naglašeno da Srbija trenutno učestvuje u devet aktivnosti u okviru Programa, od kojih su dve pokrenute u prvoj polovini 2021.

Projekat „Baterije i superkondenzatori na bazi ugljenika“ ima za cilj razvoj nove generacije bezlitijumskih baterija i superkondenzatora, zasnovanih na jeftinoj i ekološki prihvatljivoj nanotehnologiji od biomase.

„Zbog toga projekat ima za cilj razvoj održivijih elektrohemijskih sistema za skladištenje, što može smanjiti troškove i bezbednosne probleme litijumske tehnologije. Očekuje se da će rezultati pokazati potencijal ne-litijumskih sistema da budu konkurentni performansama najsavremenije litijumske tehnologije, smanjujući cene i poboljšavajući bezbednost “, navodi se u biltenu.

Projekat vode naučnici i stručnjaci iz Srbije i država članica NATO-a, Slovenije i Crne Gore.

Još jedan projekat, „Pametni flaster za sisteme za održavanje života“, pokrenut je 2021. godine, a vode ga naučnici iz Srbije, Slovačke, Belgije i Severne Makedonije. Njegov cilj je da dizajnira i razvije nosivi sistem za nadgledanje u realnom vremenu konstruisan kao uređaj sličan flasteru.

„Biće sposoban da prikuplja i analizira informacije o vitalnim parametrima, kao što su disanje, broj otkucaja srca, zasićenost krvi kiseonikom, krvni pritisak ili telesna temperatura. Sistem će identifikovati i saopštiti nivo stresa, početak respiratornih poremećaja ili srčana stanja osoblja u akciji, i pomoći vođama tima da poboljšaju donošenje odluka i raspodelu sredstava u hitnim situacijama“, navodi se u opisu.

Štaviše, sistem će postaviti alarme za ranjene žrtve kako bi pomogao pojedincima da daju prioritet medicinskom tretmanu i povećao njihove šanse za preživljavanje nakon velikih terorističkih napada.

Naučnici iz Srbije su od 2007. godine radili na desetinama projekata, uključujući one usmerene na odbranu od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih agenasa i borbu protiv terorizma, kao i na podizanje ugleda žena u miru i bezbednosti.

Projekti NATO programa takođe su pomogli u izradi seizmičkih karata za Zapadni Balkan, poboljšali zaštitu vodnih resursa Save, dok srpski i nemački naučnici rade na razvoju robota za dekontaminaciju i deminiranje.

U februaru ove godine dr Željka Antić, naučnica sa Instituta za nuklearne nauke u Vinči, promovisana je u okviru programa Nauka za mir i bezbednost povodom Međunarodnog dana žena i devojčica u nauci. Ona učestvuje u višegodišnjem projektu SPS-a čiji je cilj razvoj nove tehnologije za otkrivanje i prepoznavanje isparenja eksploziva na velikim površinama. U projektu su uključeni i istraživački timovi iz Velike Britanije i Sjedinjenih Država.

Povezani članci

Milić: Ka debati o osiromašenom uranijumu zasnovanom na činjenicama

Mateja Agatonović

Han, Vučić i Tači u subotu na panelu Minhenske bezbednosne konferencije

EWB

Sedma Beogradska NATO nedelja: Kakva je saradnja Srbije i NATO?

EWB