fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Srbija prekida sve vojne vežbe na šest meseci, sa NATO-om nisu ni planirane

Vojska Srbije; Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

BEOGRAD – Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je izjavio da je Vlada Srbije odlučila da prekine sve vojne vežbe i aktivnosti sa svojim partnerima na šest meseci. Dok iz NATO-a poručuju da nisu planirali konkretne događaje sa Srbijom narednih meseci, neki vojni analitičari ovo tumače kao krah spoljne politike Srbije.

Vulin je saopštio ovu odluku juče posle sednice Vlade Srbije i naglasio da je Srbija odlukom Skupštine Srbije neutralna zemlja.

“Da bi sačuvali poziciju vojne neutralnosti, izbegli ili bar umanjili posledice pojačanih napada na našu zemlju, našu politiku i našu ekonomiju, Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici donela odluku da se u narednih šest meseci prekine sa svim vojnim vežbama i svim aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike”, naglasio je Vulin, prenosi N1.

On je naveo da Srbija neće u narednom periodu učestvovati “u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO ni sa ODKB, ni sa Rusijom, ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa istokom ni sa zapadom”. Učešće u mirovnim operacijama će biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano.

Vulin je takođe izjavio da se “Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije”.

“Pritisci koji nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u našim odlukama ili našim postupcima, pa čak ni u realnosti, rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja”, izjavio je Vulin i dodao da se od Srbije traži da po “cenu napuštanje evropske budućnosti” i “po cenu još većih pritisaka” na politiku napusti planiranje vojne vežbe sa Belorusijom.

Podsećamo, juče je Rojters, pozivajući se na rusku novinsku agenciju RIA Novosti, preneo da će Vojska Srbije zajedno sa Vojskom Rusije učestvovati na vežbama u Belorusiji od 10. do 15. septembra.

Jasno distanciranje Srbije od Rusije?

Za vojnog analitičara Aleksandra Radića nema sumnje da ova odluka Vlade Srbibije predstavlja jasno distanciranje od Rusije.

“Bilo je zaista nezamislivo kad je došlo do kraha spoljnopolitičkog koncepta, i odnosa prema Rusiji, nastaviti dalje u istom pravcu i zadržati kvalitetnu vojnu saradnju”, kazao je Radić za N1.

On je podsetio da je zahlađenje rusko-srpsko odnosa došlo još pre mesec dana kada je Srbija saopštila da će kupiti kineski sistem protivvazdušne odbrane, a ne ruski. Radić dodaje da je nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu došlo do eksplozije negativnih emocija.

Radić je rekao da je jedinica Vojske Srbije trebala da ode u Belorusiju na vojnu vežbu s Rusima i Belorusima, na samoj granici sa NATO-om, i to u scenariju koji je negativan za NATO. Stoga on smatra da se ova odluka Vlade u stvarnosti imati posledica isključivo vojne saradnje Srbije i Rusije.

“Jasno je da je posle vašingtonskog događaja Srbija na distanci prema istoku i da će ona biti dalje produbljena”, kazao je Radić, za N1.

Pored toga on smatra da je dokaz da je došlo do kraha srpske spoljne politike jeste i situacija na Bliskom Istoku gde bi moglo da dođe o povlačenaj srpskih pripadnika mirovnih misija.

“Najveći broj srpskih vojnika u inostranstvu trenutno je u Libanu u, kako je istakao, mestima sa šiitskom većinom, odnosno uporištima Hezbolaha. A, kada se obavežete da Hezbolah označite za terorističku organizaciju, i da ambasadu i Izraelu prebacite u Jerusalim, onda zaista rizikujete protivakcije, jer je slika tamo, nažalost crno-bela – ili ste s nama ili ste protiv nas”, upozorio je Radić za N1.

NATO: Nismo ni planirali nikakve posebne događaje

U pisanom odgovoru neimenovanog zvaničnika NATO-a Glasu Amerike rečeno je da NATO nije planirao nikakve vojne vežbe sa Srbijom.

Nismo planirali nikakve posebne događaje sa Srbijom u predstojećim mesecima, ali ostajemo posvećeni partnerstvu u interesu stabilnosti i bezbednosti regiona”, stoji u pisanom odgovoru.

U odgovoru je rečeno da NATO želi da sa Srbijom ima dugotrajno partnerstvo koje Alijansa ceni.

“Kao i sva naša partnerstva, zasnovano je na potrebama partnerske države”, stoji u odgovoru Alijanse za Glas Amerike.

Od pristupanja NATO programu Partnerstvu za mir (PzM) 2006. godine, Srbija je imala više od 150 vežbi sa NATO članicama. Prošle godine je Vojska Srbije održala 17 vojnih vežbi sa drugim zemljama, od čega su 13 sa NATO članicama, dok su četiri bile sa Rusijom. S druge strane zvaničnici NATO-a su više puta istakli da poštuju odluku Srbije da bira svoje bezbednosne aranžmane i sa kim će sarađivati.

Povezani članci

EU izrazila žaljenje zbog otkazivanje Vučićeve posete selu Banje

EWB

Stoltenberg: Važno je da, uprkos neslaganju oko 1999, sarađujemo u budućnosti

Mateja Agatonović

Mogerini: EU i NATO sarađuju o porukama i za Zapadni Balkan

EWB