fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Srbija preuzela predsedavanje Forumom za bezbednost OEBS

Ivica Dačić; Foto: Tanjug / Slobodan Miljević

BEČ – Srbija je danas u Beču preuzela predsedavanje Forumom za bezbednost i saradnju OEBS, a potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je na početku zasedanja poručio da će se zvanični Beograd truditi da ojača fokus te organizacije na političko-vojnu bezbednost kroz razgovore i konsultacije o bezbednosti i stabilnosti u regionu.

Region se, ukazao je ministar Dačić, suočava s brojnim izazovima, kao što su rastuća radikalizacija i terorizam, kretanja migranata i izbeglica, zloupotreba informaciono-komunikacionih tehnologija i krijumčarenje ljudi, droge i oružja, koji ugrožavaju ukupnu bezbednosnu situaciju u Evropi.

„Dok OEBS i dalje traga kako najbolje da odgovori na te izazove, jasno je da se s njima uspešno može suočiti samo kroz zajedničke napore država učesnica“, rekao je Dačić.

U vezi sa strukturalnim dijalogom, koji je pokrenut da bi se poboljšalo razumevanje aktuelnih i budućih izazova u regionu OEBS, izrazio je nadu da će ga „države učesnice prihvatiti kao metod za deeskalaciju tenzija“, i najavio za oktobar specijalni zajednički sastanak Foruma i Stalnog saveta OEBS na ovu temu.

Dačić je rekao da će tokom predsedavanja Forumom Srbija nastaviti napore za povećavanje zastupljenosti žena u oružanim snagama, s posebnim fokusom na ulogu sektora odbrane u primeni rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o ženama, miru i bezbednosti.

Tokom srpskog predsedavanja Forumom, raspravljaće se i o kontroli konvencionalnog naoružanja i merama za izgradnju poverenja i bezbednosti; regionalnim naporima za suzbijanje nezakonite trgovine streljačkim i lakim naoružanjem; pomoći snaga bezednosti civilnim vlastima u migrantskoj krizi i ulozi parlamenata u kontroli oružanih i snaga bezbednosti.

Poseban sastanak biće posvećen projektima OEBS u oblasti streljačkog i lakog naoružanja i zaliha konvencionalne municije.

Srbija će predsedavati Forumom za bezbednosnu saradnju OEBS do kraja godine.

Povezani članci

“Srbija i NATO moraju da rade na obnavljanju poverenja”

EWB

Stoltenberg se sastao sa Hotijem razgovarali o regionalnoj bezbednosti u sedištu NATO-a

EWB

Stoltenberg: Korona virus ukazao na pretnje van vojne sigurnosti

EWB