fbpx
European Western Balkans
Politika

Srbija pristupa programu EU za podršku građanskom aktivizmu

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava saopštilo je danas da program Evropske unije “Građani, jednakost, prava i vrednosti”, u kojem Srbija učestvuje kao pridružena članica, pruža finansijsku podršku za promovisanje vrednosti EU i građanskog aktivizma i da je za te namene za period od 2021. do 2027. godine potrebno 1,5 milijardi evra, prenosi FoNet.

„Program podržava, pre svega, organizacije civilnog društva, ali i organe javne uprave na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, obrazovne, naučne, kao i institucije kulture – univerzitete, škole, institute i slično, u zaštiti i promovisanju prava i vrednosti EU”, saopštilo je Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava.

U saopštenju se navodi da EU kroz program “Građani, jednakost, prava i vrednosti” želi da vidi projekte koji promovišu veće uključivanje građana u procese donošenja odluka u izgradnji demokratskog društva, podržavaju rodnu ravnopravnost, zatim projekte borbe protiv netolerancije, rasizma, transfobije, govora mržnje, rodno zasnovanog nasilja, nasilja nad decom.

Sporazum između Srbije i EU o učešću u programu “Građani, jednakost, prava i vrednosti” usvojen je na sednici Vlade Srbije, na predlog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i prosleđen je u skupštinsku proceduru.

Povezani članci

Otvorena konferencija o ljudskim pravima u okviru Europrajda, LGBTQ+ aktivisti izviždali premijerku Srbije

EWB

Fon der Lajen: Zapadni Balkan je deo Evrope, ne samo usputna stanica na Putu svile

EWB

Gojković: Fajon je uvredila građane Srbije

EWB