fbpx
European Western Balkans
Politika

Srbija i Republika Srpska zajedno će konkurisati za fondove EU

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Ministri u vladama Srbije i Republike Srpske (RS) zaduženi za nauku i tehnologiju Nenad Popović i Jasmin Komić dogovorili su danas saradnju na projektima u inovacijama i novim tehnologijama i zajedničko konkurisanje za sredstava iz fondova Evropske unije za tu oblast.

Popović je u izjavi novinarima posle sastanka rekao da saradnju, u kojoj postoji ogroman potencijal, omogućuju specijalne veze Srbije i RS i da je razgovarano o konkretnim projektima koji će pred dve vlade biti kandidovani tokom sledeće godine.

On je precizirao da se radi o pilot projektu otvaranja start-ap centra u Zvorniku, u kome bi mladi iz RS trebalo da pokažu svoje inovacije i preduzetništvo, a mogle bi da ga koriste i opštine s obe strane Drine.

Srbija bi, u okviru specijalnih veza sa RS, mogla da velikim delom finansira taj projekat, rekao je Popović i dodao da bi u svemu moglo da se prenese i znanje iz Naučno tehnološkog parka u Beogradu, start-ap centra u Nišu, kao i budućih naučnih parkova u Novom Sadu i Nišu.

On je najavio i da će drugi projekat biti da se u RS, po uzoru na Srbiju, osnuje Fond za inovacionu delatnost, koji bi povezivao nauku i privredu i omogućio mladima da pokrenu svoje preduzetničke projekte i inovacije za industriju.

Dogovorili smo se da Srbija daje sva iskustva i podršku, objasnio je Popović i dodao da je siguran da će iz Beograda stići i materijalna pomoć.

Komić je konstatovao da postoji izuzetna usaglašenost stavova Srbije i RS za te projekte i da je to doprinos jačanju prekogranične saradnje, što je način da se od EU dobiju preko potrebna sredstva, kojim bi trebalo da se pokrenu mnogi projekti.

Povezani članci

Falzon: Nastojaćemo da prenesemo iskustva u pregovorima sa EU

EWB

Ji: Podrška Srbiji ne samo na rečima već i na delima

EWB

Nemačko predsedavanje EU: Proširenje će biti važna tema, ali napredak zavisi od vladavine prava

EWB