fbpx
European Western Balkans
Politika

Srbija se nije uskladila sa restriktivnim merama EU prema Belorusiji

Aleksandar Lukašenko i Aleksandar Vučić; Foto: Predsednik Republike Srbije

BEOGRAD – Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novim odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog situacije u Belorusiji i njenog učešća u ruskoj agresiji na Ukrajinu, kao i o borbi protiv terorizma, prenosi N1. 

Kako je saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, Savet EU je 24. februara usvojio odluku (CFSP) 2023/4211 kojom se produžavaju restriktivne mere protiv Belorusije za još godinu dana, do 28. februara 2024. i dopunjava lista osoba na koje se odnose restriktivne mere.

Savet EU je 24. februara usvojio i odluku (CFSP) 2023/4221 o ažuriranju liste pojedinaca, grupa i entiteta na koje se odnose specifične mere o borbi protiv terorizma. Sa novim odlukama Saveta EU uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu – Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina.

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa prethodnih 15 odluka Saveta EU o restriktivnim merama zbog Ukrajine koje su donete u januaru i februaru ove godine i julu, septembru i novembru 2022.

Nije se uskladila ni sa odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog kršenja ljudskih prava i zbog situacije u Maliju iz februara ove godine, kao ni sa odlukama o primeni posebnih mera u borbi protiv terorizma iz jula 2022, i odlukama o restriktivnim merama zbog situacije u Iranu usvojenim početkom decembra i u junu 2022.

Stopa usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU pala na 48% u 2022.

Povezani članci

Vučić o nacrtu Rezolucije EP: Ne mogu da se iživljavaju na Moskvi, pa bi onda na Beogradu

EWB

[BSF] Biber: Ako svi uđu zajedno u EU neće biti blokiranja

EWB

Usvojen izveštaj o NPAA za četvrto tromesečje 2018. godine

EWB