fbpx
European Western Balkans
Politika

Srbija se pridružila EU u osudi nedemokratskih izbora i nasilja u Belorusiji

Aleksandar Lukašenko i Aleksandar Vučić; Foto: Predsednik Republike Srbije

BRISEL – Srbija se pridružila deklaraciji visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzepa Borelja kojom se nedavno održani izbori u Belorusiji karakterišu kao “neslobodni” i “nepošteni” i pozivaju beloruske vlasti da pokrenu iskren i inkluzivan dijalog u društvu kako bi se sprečilo dalje nasilje, navodi se u saopštenju Evropske unije.

“Državne vlasti su sprovele disproporcionalno i neprihvatljivo nasilje koje je za ishod imalo najmanje jednu smrt i mnogo povređenih. Hiljade ljudi su privedene, dok je udar na slobodu okupljanja, medija i izražavanja intenziviran”, navodi se u deklaraciji.

Evropska unija poziva beloruske vlasti da “odmah i bezuslovno oslobode sve pritvorene”, podsećajući da izborni proces nije ispunio međunarodne standarde koji se očekuju od države članice OEBS-a.

“Analiziraćemo postupke beloruskih vlasti kako bismo odgovorili na postojeću situaciju i sproveli reviziju odnosa Evropske unije prema Belorusiji”, stoji u saopštenju.

U deklaraciji se navodi mogućnost sprovođenja mera protiv onih odgovornih za nasilje, neopravdana hapšenja i falsifikovanje izbornih rezultata.

“Evropska unija će nastaviti da podržava demokratsku, nezavisnu, suverenu, prosperitetnu i stabilnu Belorusiju”, navodi se u deklaraciji visokog predstavnika.

Pored Srbije, deklaraciji su se pridružile i druge države Zapadnog Balkana, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina, kao i Ukrajina.

Podsećamo, Srbija se nedavno nije pridružili EU u osudi Kine kada je reč o tretmanu etničke grupe Ujgura u provinciji Sinkjang, što je izazvalo brojne negativne reakcije.

Povezani članci

Reforme i razvoj suština evropskih integracija

EWB

Žiofre: Države kandidati imaju obavezu da se postepeno usklade sa spoljnom politikom EU

EWB

Delegacija Evropskog parlamenta: Zabrinjavajući razvoj događaja u Srbiji, svi politički akteri da budu odgovorni

EWB