fbpx
European Western Balkans
Politika

Srbija skinuta sa liste zemalja visokog rizika od pranja novca i finansiranja terorizma

Plenarna sednica FATF-a; Foto: FATF

BEOGRAD – Srbija je skinuta sa “sive liste” liste FATF-a jer su ispunjeni svi zahtevi kada je reč o borbi protiv pranja novca i sprečavanju finansiranja terorizma, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Skupština FATF (Financial Action Task Force) ocenila je da je Srbija ispunila sve zahteve, a skidanje sa “sive liste” znači da naša zemlja ispunjava uslove za otvaranje Poglavlja 4: Sloboda kretanja kapitala, u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.

Srbija je na “sivu listu” FATF-a dospela jer je procenjeno da postoje nedostaci u sistemu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

U međuvremenu Srbija je dokazala opredeljenost na najvišem političkom nivou za ispunjavanje Akcionog plana u ovoj oblasti pa je naša zemlja skinuta sa ove liste, potvrdili su u Ministarstvu finansija.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da još uvek čeka zvanično saopštenje FATF-a, ali da već sada može da se kaže da su vesti dobre i da je to veliki uspeh za Srbiju.

Brnabić je kazala da je Vlada Srbije naporno radila na tome da više ne bude na “sivoj” listi te organizacije i da je u poslednjih godinu dana u vezi sa tim izmenjeno 12 zakona, na desetine podzakonskih akata, te da su formirane nove institucije.

Srbija je, kaže, imala veliku štetu jer je bila na toj listi i to je, dodaje, moglo da se izbegne, međutim, posle toga je urađeno dosta i može se reći da Srbija sada može biti jedan od lidera u borbi protiv pranja novca i terorizma.

Povezani članci

Stejt department: Podrška SAD stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu

EWB

Mekmaster: Zapadni Balkan ostaje visoko na listi prioriteta SAD

EWB

Picula: Zemljama ZB hitno omogućiti korišćenje EU fondova za borbu protiv COVID-19

EWB