fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Srbija u 2019. godini održala više vežbi sa NATO nego sa Rusijom

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije u 2019. godini; Foto: Medija Centar Odbrana / Jovo Mamula

BEOGRAD – Srbija je tokom 2019. godine održala 17 vojnih vežbi sa drugim zemljama, od čega su 13 sa NATO, dok su četiri sa Rusijom, navodi portal Balkanska bezbednosna mreža u analizi odnosa NATO-a i Srbije.

Portal navodi navodi da je nedavna vežba “Slovenski žtit” sa Rusijom zbog PVO sistema S-400 i Pancira ostavila jak utisak u srpskoj i međunarodnoj javnosti o velikom značaju odnosa sa istokom, što demantuju brojevi.

“Do kraja oktobra 2019. godine Vojska Srbije je sa Rusijom održala četiri vojne vežbe: “Slovensko bratstvo”, zatim vežba Zapadnog vojnog okruga, “Slovenski štit” i “BARS”, navodi portal.

S druge strane sa NATO članicama je održano ukupno 13 vežbi i to sa Mađarskom dve (“Komšije” i “Gvozdeni mačak”), sa Rumunijom jedna (“Air Solution”), jedna regionalna vežba sa SAD (“Platinasti vuk”), još dve vežbe sa SAD (“Obazrivi vuk” i “Platinasti lav”), jedna sa Bugarskom (“Šabla 2019”), zatim jedna regionalna vežba “Balkanski mostovi).

Portal dalje navodi da su izvršene dve provere obučenosti za mirovne misije zajedno sa evaluatorskim timom Srbije i Španije, jedna provera za Borbenu grupu EU Helbrok i jedna provera obučenosti po Konceptu operativnih sposobnosti NATO. Poslednja u nizu je sajber vežba “Sajber Tesla” sa Nacionalnom gardom Ohaja.

“Najčešće i najduže Vojska Srbije poslednjih godina sarađuje sa susednim zemljama koje su istovremeno članice NATO i EU: Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom, kao i sa oružanim snagama SAD”, stoji u tekstu Balkanske bezbednosne mreže.

Portal ističe da Srbija ima razvijenu Sradnju sa NATO u domenu reforme vojske, prevencije korupcije u sistemu odbrane, vojnog obrazovanja, uništavanja i reciklaže zastarele municije kao i civilnog programa Nauka za mir.

“Već nekoliko godina vojska učestvuje u Konceptu operativnih sposobnosti, odnosno ima jedinice koje su opremljene i obučene u skladu sa NATO standardima. Takođe, oficiri VS učestvuju u radu NATO komande u Napulju u okviru ovog koncepta”, dodaje se u tekstu.

Kao vid komunikacije, portal ističe da Srbija u Briselu ima svakodnevnu komunikaciju sa članicama Alijanse, a posebna je intenzivna sradnja sa državama koje nisu priznale nezavisnot Kosova.

Pročitajte i EWB intervju sa ambasadorom Miomirom Udovičkim, šefom Misije Republike Srbije pri NATO u Briselu.

Portal kao još jedan vid saradnje ističe saradnju Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i jednim od komandnih centara NATO za protivvazduhoplovnu odbranu CAOC (Combined Air Operation Center) koji je zadužen za vazdušni prostor Crne Gore.

Povezani članci

Stoltenberg: Spremni smo da unapređujemo partnerstvo sa Srbijom

EWB

Cingel: Dijalog u “hibernaciji” zbog Prištine

EWB

Vojska Srbije nastavlja sa izgradnjom integriteta

Mateja Agatonović