fbpx
European Western Balkans
Politika

Srbija u decembru otvara samo jedno poglavlje

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BRISEL – Prema saznanjima RTS iz Brisela, zemlje članice Evropske unije postigle su saglasnost o otvaranju Poglavlja 4 u pregovorima u članstvu sa Srbijom.

RTS prenosi da će ovo poglavlje, koje se odnosi na slobodno kretanje kapitala, biti otvoreno na međuvladinoj konferenciji EU i Srbije 10. decembra u Briselu.

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji rekao je u utorak da se “radi na otvaranju jednog poglavlja sa Srbijom”, ali da su očekivanja veća od jednog poglavlja, prenosi Fonet.

Srbija je u junu ove godine otvorila Poglavlje 9 – Finansijske usluge. Tokom prošle godine, otvorena su četiri poglavlja – Ribarstvo (13), Ekonomska i monetarna politika (17), Statistika (18) i Finansijske i budžetske odredbe (33).

Od januara 2014. godine, kada je Srbija započela proces pristupnih pregovora, otvoreno je 17 od ukupno 35 poglavlja. Od toga, privremeno su zatvorena poglavlja 25 (Nauka i istraživanje) i 26 (Obrazovanje i kultura).

Prema informacijama RTS-a, tehnički su spremna za otvaranje u  još i Poglavlje 2 o slobodnom kretanju radnika, Poglavlje 21 o transevropskim mrežama i Poglavlje 14 o politici saobraćaja, ali je politička saglasnost postignuta samo za Poglavlje 4.

Povezani članci

Fajon o napadima SNS: Fali im politička kultura

EWB

Picula: Srbija ima otvorenu EU perspektivu, ali…

Tanjug

Vučić: Punopravno članstvo u EU način da ostvarimo naš cilj

EWB