fbpx
European Western Balkans
Društvo

Srbija u EU – jeftinija hrana, čistiji vazduh, bolje zdravstvo

BEOGRAD – Makar Srbija nikad ne postala članica EU, mnogo je razloga zašto treba da se drži svog evropskog puta, piše Blic.

Iako je zamenik premijera Rusije Dimitrij Rogozin izjavio da Srbija nikada neće postati članica EU, jer je nemoguće ispuniti sve uslove, Blic objašnjava da čak i da je to istina, građani Srbije će imati veliku korist od puta ka EU.

Samo neke od tih koristi bi bile sloboda medija, čist vazduh “umesto zapaljenog đubreta”, ali i zapošljavanje bez partijske knjižice kao neophodnog uslova.

Sa Rogozinovom tvrdnjom ne bi se složio viši analitičar Fondacije za otvoreno društvo Srđan Cvijić koji za Blic kaže da je Srbija u stanju da ispuni sve uslove. “S obzirom na to da ispunjavanje evropskih uslova sa sobom donosi jedinu šansu za uspostavljanje pravednijeg i otvorenog društva, kao i pristojne države, ono je u interesu Srbije čak i kada ona ne bi imala perspektivu za članstvo u EU”, ističe Cvijić.

Iz Evropske unije Srbija dobija 200 miliona evra godišnje bespovratnih sredstava, dok od Rusije ne dobija ništa. Od ostalih prednosti koje građani mogu da osete jesu unapređenje kvaliteta životne sredine i kvaliteta hrane, ali i jeftinija hrana zbog podsticanja slobodne konkurencije, bolji zdravstveni sistem i nezavisno sudstvo, navodi se.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić saglasna je sa navedenim prednostima i dodaje da bitna stavka i uspostavljanje vladavine prava i poštovanje zakona i institucija.

“Mi danas sa EU imamo najveći obim trgovine, a smanjena je i negativna razlika između izvoza i uvoza sa zemljama Unije i ta srazmera u budućnosti bi trebalo da bude sve povoljnija po nas”, kaže Bobić za Blic.

Povezani članci

Onlajn debata: Javno čitanje izveštaja Evropske komisije o Srbiji

EWB

Istraživanje CDDRI: Građani ne bi prihvatili nezavisnost Kosova kao uslov za članstvo u EU

EWB

Deo NVO za razrešenje članova REM-a

EWB