fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Srbija ugovorila 143 ugovora iz programa IPA 2013

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Srbija je ugovorila 143 ugovora iz programa IPA 2013, čija je ukupna vrednost oko 130,4 miliona evra, saopštila je danas Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Time je postignuta visoka stopa ugovaranja projekata u okviru IPA 2013 od 86,18 odsto.

Srbija je ostvarila zavidan rezultat u okviru decentralizovanog upravljanja IPA fondovima nakon što je u periodu od 6. juna 2014. godine, kada je potpisan Finansijski sporazum za Nacionalni program IPA 2013, do 6. juna ove godine sa uspehom potpisano 143 ugovora, čija je ukupna vrednost 130,4 miliona evra.

To je rezultat jasne političke volje, novih kadrovskih rešenja i kvalitetne koordinacije ministarke zadužene za evropske integracije Jadranke Joksimović i Kancelarije za evropske integracije sa Ministarstvom finansija i Delegacijom EU u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Ukupan budžet Finansijskog sporazuma između Srbije i EU za Nacionalni program IPA 2013 koji se sprovodi kroz decentralizovano upravljanje sredstvima EU iznosi 151.294.757 evra, a nacionalno učešće je 19.876.466 evra.

Nacionalni program IPA 2013 je prvi program koji se sprovodi u decentralizovanom upravljanju EU sredstvima, a visok broj ugovorenih projekata doprinosi činjenici da je Srbija spremna da primeni pravila i procedure EU i apsorbuje sredstva ukazujući u isto vreme na veliku posvećenost svih učesnika u procesu.

Ministarka Joksimović, Ministarstvo finansija, sve IPA institucije i krajnji korisnici, kao i Delegacija EU u Srbiji intenzivno su radile na pravovremenom pripremanju i sprovođenju postupaka javnih nabavki i pozitivno uticale na efikasnost procesa ugovaranja, uz veliki doprinos svih odgovornih lica u sistemu upravljanja pretpristupnom pomoći.

Odlukom Evropske komisije iz marta 2014. godine preneta su ovlašćenja za upravljanje programima pretpristupne pomoći EU na odgovarajuća tela u Srbiji.

Povezani članci

NIN: Srbija po ekonomiji četvrta u regionu iza Rumunije, Bugarske i Hrvatske

EWB

Komisija pokreće Digitalnu agendu za Zapadni Balkan

EWB

Rama, Zaev i Vučić zalažu se za veći protok robe i mobilnost u regionu

EWB