fbpx
European Western Balkans
Društvo

Srbiji još 19,9 miliona evra za zbrinjavanje izbeglih

Sastanak Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa (RSP); Foto: Tanjug / Rade Prelić

BEOGRAD – Na četrnaestoj Skupštini donatora Regionalnog stambenog programa (RSP), koji se sprovodi u četiri zemlje regiona s ciljem da se stambeno zbrinu najugoženije izbegličke porodice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Srbiji je odobren osmi potprojekat vredan 19,9 miliona evra.

Tim sredstvima će se finansirati dodela 938 stambenih rešenja (358 stanova, 30 montažnih kuća, 250 paketa građevinskog materijala i 300 seoskih kuća).

Vršilac dužnosti premijera i ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica u Vladi Srbije Ivica Dačić rekao je da je cilj programa da na kraju ovog programa nema više ljudi sa statusom izbeglica u ove cetiri države.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ukazala je da je bila potpisnik nekoliko desetina miliona evra koji su dali naši razvojni i bilateralni partnri, pre svega EU, SAD i Nemačka.

I ona je podvukla da se radi o bespovratnim sredstvima koja su namenjena da trajno reše problem raseljenih lica.

Prema njenim rečima, u Srbiji je 16.780 porodica kojima je bilo potrebno trajno rešavanje stambenog statusa.

“Dosta toga urađeno je do sada. Program će trajati sve dok se ne ispune sve obaveze prema našim građanima u izbegličkom statusu“, najavila je ona.

Ukazala je da je EU najveći donator Srbije i da je u poslednjih 15 godina izvdvojila, za razne svrhe, 3 milijardi evra, a Nemačka kao pojedinačni donator 1,6 milijardi evra.

“Ovo je ono što je za ljude i nihov život važno, za bolju budućnost onih koji su ostali bez domova“, poručila je ona.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da RSP predstavlja vrednosti Evrope, a to su solidarnost, saradnja i pomirenje.

Sa izvođenih 234 miliona evra za RSP EU je pokazala solidarnost, kazao je on dodajući da rane ratova nije lako zaceliti, ali da ga raduje da program brzo napreduje.

“Tri stvari su važne u ovom programu – saradnja među zemljama i ljudima, i naravno institucijama, dalje pomirenje, kao i solidarnost. EU će uvek biti solidarna sa onima kojima je najviše potrebna pomoć“, poručio je on.

Ambasador SAD Kajl Skot najavio je da će SAD dodeliti Fondu RSP dodatna značajna sredstva, iako nije bio u mogućnosti da kaže tačan iznos.

Skot se posebno zahvalio EU, najvećem donatoru u ovom programu, rekavši da za svaki dolar koji su dale SAD EU dala 9.

Nemački ambasador Aksel Ditman rekao je da je srećan što će u 2017. godini broj stambenih rešenja za izbeglice kroz RSP u regionu biti 3.000 i što će taj trend da se nastavi.

“To je velika međunarodna saradnja sa zemljama regiona. Angazovanje EU je potvrda posvećenosti EU evropskoj perspektivi Balkana“, poručio je on.

Kristin Erikson iz UNHCR-a ocenila je da je došlo do velikog napretka, i da je sada broj rešenja stambenog pitanja raseljenih u regionu četiri puta veći nego 2015.godine.

RSP je u Srbiji počeo da se sprovodi krajem 2013. godine. Izbegličkim porodicama obezbeđuju se četiri tipa stambenih rešenja (stanovi, montažne kuće, seoska domaćinstva i paketi građevinskog materijala). Srbiji je, ne računajući ovu najnoviju donaciju, do sada odobreno 103,5 miliona evra donatorskih sredstava za realizaciju oko 5.000 stambenih rešenja za najugroženije izbegličke porodice.

Regionalni stambeni program je zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodica u regionu.

Regionalni stambeni program sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

Povezani članci

Organizacije civilnog društva iz ZB i EU usvojile Deklaraciju u susret Samita EU-Zapadni Balkan

EWB

Sednica Radne grupe Nacionalnog konventa za zaštitu potrošača 13. marta

EWB

Srbija u EU – jeftinija hrana, čistiji vazduh, bolje zdravstvo

EWB