fbpx
European Western Balkans
Politika

Srbiji na raspolaganju EU program za istraživanje

Zastava EU; Foto: Evropski pokret u Srbiji

BEOGRAD – Za novac iz programa “Horizon 2018-2020” za projekte “pametnih” energetskih sistema i gradova, kao obnovljivih goriva, može da konkruiše i Srbija, a na raspolaganju je 138,3 miliona evra.

Naime, Agencija za primenu inovacija Evropske komisije raspisala je konkurs, a reč je o nastavku ulaganja za osnivanje firmi koje će uticati na poboljšanje klimatskih uslova u svetu, te otvaranje novih radnih mesta u EU.

Prelazak na čistu energiju zemalja članica EU, inače, jedan je od strateških prioriteta Unije, a na najnovijem konkursu mogu da učestvuju i zemlje zapadnog Balkana, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija i to pravo mogu da iskoriste do 5. aprila ove godine.

Države mogu da konkurišu projektima u sektorima koji razvijaju i testiraju rešenja za pametne gradove i zajednice, za šta su obezbeđena 43 miliona evra, ali i za razvijanje i predstavljanje integrisanih lokalnih energetskih sistema, za energetska ostrva (obezbeđeno 26,3 miliona evra), dekarbonizaciju energetskih sistema geografskih ostrva (19 miliona evra).

Takođe, novac je izdvojen i za predstavljanje inovativnih mrežnih usluga (30 miliona) i ekonomičnih modela industrijske proizvodnje biogoriva druge generacije (20 miliona evra).

Program rada “Horizon 2020” pokriva ovu i naredne dve budžetske godine sa oko 30 milijardi evra i najveći je program istraživanja i inovacija ikada u Evropskoj uniji, koji je ponudio oko 80 milijardi evra tokom sedam godina, od 2014 do 2020. godine, navedeno je na zvaničnom sajtu Agencije za primenu inovacija i mreže Evropske komisije.

Povezani članci

Joksimović: Berlinski proces nije zamena za EU

EWB

Zapadni Balkan i Rumuniji jedan od prioriteta predsedavanja

EWB

Velika očekivanja od bugarskog predsedavanja

EWB