fbpx
European Western Balkans
Politika

Srbiji od EU preko 220 miliona evra bespovratnih sredstava

Zastave Srbije i EU na Žeželjevom mostu u Novom Sadu; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Evropska unija odobrila Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, saopštilo je u petak Ministarstvo za evropske integracije. Radi se o tri projekta u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture, prenosi FoNet.

Za projekte iz sektora transporta odobreno je 135,74 miliona evra, i to za modernizaciju železničke pruge Niš – Dimitrovgrad – granica sa Bugarskom, rekonstrukciju i modernizaciju postojećeg koloseka i izgradnje drugog koloseka na deonici Stalać – Đunis u okviru pruge Beograd – Niš, kao i na obezbeđivanje bezbedne plovidbe na Dunavu kroz projekat vađenja potopljene nemačke ratne flote iz Drugog svetskog rata kod Prahova.

U sektoru energetike odobreno je 17,04 miliona evra za realizaciju Transbalkanskog koridora kroz izgradnje dalekovodne interkonekcije između Srbije, Crne Gore i BiH i za uvođenje sistema “pametnog” merenja potrošnje električne energije.

Još 36,43 miliona evra dobrena su za izgradnju novog objekta Univerzitetske dečje klinike “Tiršova 2”, a u sektoru digitalne infrastrukture odobren je projekat pod nazivom “Ruralni širokopojasni internet”, koji će bespovratnim novcem EU u iznosu od 34,41 milion evra obezbediti uvođenje „brzog“ interneta u ruralnim područjima za skoro 700 domaćinstva i za više od 1.500 javnih objekata, uključujući škole.

Novac je odobren u okviru šestog poziva Evropske unije za podnošenja predloga projekata iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan, a ukupna procenjena investiciona vrednost odobrenih infrastrukturnih projekata je 885,413 miliona evra.

Povezani članci

EU zabrinuta zbog hapšenja novinarke Ane Lalić

EWB

Vlajkov: Bugarska nastavlja da podržava proširenje EU

EWB

Bugarsko predsedavanje dobar podstrek, potrebno više posvećenosti u oblasti vladavine prava

EWB