fbpx
European Western Balkans
Politika

Srpske sudije i tužioci nisu položili zakletvu

Nacionalna Univerzitetska biblioteka Kosova u Prištini; Foto: WikiCommons / Suhejlo

PRIŠTINA – Za danas najavljeno polaganje zakletve 42 sudija i 14 tužilaca, pripadnika srpske zajednice na severu Kosova, nije održano jer se oni nisu pojavili u kabinetu kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Polaganje zakletve znači implementaciju Briselskog sporazuma u delu o pravosuđu, a iz Tačijevog kabineta je saopšteno da se sudije i tužioci nisu pojavli zato što im je to, kako se navodi, zabranio Beograd s namerom da onemogući njihovu integraciju u pravosudni sistem Kosova.

U saopštenju se navodi i da je uključivanje sudija i tužilaca iz manjinskih zajednica na Kosovu jedna od pozitivnih mera koje “institucije Republike Kosovo preduzimaju radi postizanja pune i efektivne ravnopravnosti između pripadnika zajednica u svim oblastima života, ekonomska , društvene, političke i kulturne”.

Kosovski mediji podsećaju da su se o početku primene Brselskog sporazuma u delu koji se odnosi na uključivanje severa Kosova u kosovski pravoski pravosudni sistem od 17. oktobra, dogovorili u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Tači.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je ranije danas da očekuje da će posao primene Sporazuma o pravosuđu između Beograda i Prištine biti završen do petka.

“Ovo je veliki i važan posao za srpski narod na KiM. Prvi put nakon 1999. godine biće uspostavljen sud sa srpskom većinom i sa predsednikom suda Srbinom u Kosovskoj Mitrovici i tužilaštvo sa srpskom većinom. Očekujem da će taj veliki i važan posao biti završen do kraja nedelje, do petka”, rekao je Ðurić za RTS.

EK:EU žali zbog odlaganja primene sporazuma o pravosuđu

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je danas da EU žali zbog odlaganja primene Briselskog sporazuma o pravosuđu do čega je, kako kaže, došlo zbog zahteva Beograda.

”Žalimo što je došlo do odlaganja po zahtevu Beograda. Priština je ispunila sve obaveze povezane sa primenom ovog sporazuma iz dijaloga. Važno je da do integracije sudskog osoblja i primene sporazuma o pravosuđu dođe jer će to doprineti poštovanju vladavine prava na Kosovu, posebno u regionu Mitrovice”, izjavila je Kocijančić povodom informacija o probijanju roka za primenu Sporazuma o pravosuđu na Kosovu.

Povezani članci

Srbija i EU zajednički odgovaraju na bezbednosne izazove

EWB

Reakcije na Haradinajevu ostavku i odlazak u Hag: Nepravda ili politički trik?

Tanjug

Za Vučića „štap i šargarepa“ iz Berlina

EWB