fbpx
European Western Balkans
Bezbednost Izdvojeno

Srpski parlamentarci u poseti NATO-u: Važno razgovarati o svim pitanjima

Novo sedište NATO-a u Briselu; Foto: NATO

Nedavno je uz podršku američke ambasade u Beogradu organizovana poseta delegacije srpskih parlamentaraca sedištu NATO-a u Briselu, kao i NATO SHAPE-a u Monsu. NATO SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe), odnosno Vrhovni štab savezničkih snaga Evrope, predstavlja sedište centra za komandne operacije Severnoatlantske alijanse. Misija NATO komandnog centra jeste da pripremi, isplanira i sprovode vojne operacije kako bi bili ispunjeni politički ciljevi Alijanse.

To je bila prilika da se poslanici različitih stranaka iz Srbije upoznaju sa načinom rada ove organizacije. Tokom ove posete poslanici su razgovarali sa zaposlenima u sedištu NATO-a i razmeneli mišljenja o trenutnoj saradnji Srbije i NATO-a. Osim toga, kako kažu srpski parlamentarci, dosta se razgovaralo i o imidžu NATO-a u Srbiji i načinima kako da se on popravi uzimajući u obzir jake emocije koje se vežu za bombardovanje 1999. godine. Gotovo svi poslanici su nakon ove posete ocenili da je saradnja Srbije i Alijanse više nego dobra, kao i da nema otvorenih pitanja u postojećoj saradnji.

Zoran Dragišić, narodni poslanik vladajuće koalicije ističe da je za njega poseta značila mnogo, jer je imao priliku da se uveri u način na koji NATO funkcioniše, kao i da razgovara sa najvišim funkcionerima NATO-a koji se bave određenim pitanjima posebno važnim za Srbiju. Kad je reč o trenutnoj saradnji i odnosima Srbije i NATO-a, Dragišić navodi da postoje potpuno jasno definisani odnosi, kao i da nema otvorenih pitanja kao što neki političari u Srbiji pričaju. „Srbija izražava spremnost za punu saradnju u okviru IPAP-a uz jasan stav da nema pretenzije da postane članica NATO-a, a tamo smo naišli na puno razumevanje tog stava uz napomenu da je to legitimna odluka Srbije kao suverene države“, komentariše Dragišić.

Za razliku od Dragišića, koji se bavi oblašću bezbednosti, narodni poslanik Miroslav Aleksić i potpredsednik Narodne stranke ističe da je za njega ovo bilo veliko iskustvo da se upozna sa institucijom i organizacijom kao što je NATO, što mu je do tada bila strana tema. On smatra da je važno da se poslanici sami upoznaju sa nekom organizacijom pa da te utiske prenesu građanima. „U perspektivi treba praviti češće ovakve posete za narodne poslanike kako bi se sami uverili u funkcionisanje neke organizacije, a potom te utiske preneli građanima, jer narodni poslanici su predstavnici naroda“, dodaje Aleksić.

Za poslanicu Srpske napredne stranke Vesnu Marković prva asocijacija na  poziv za posetu Severnoatlantskoj alijansi bila je godina bombardovanja, jer kako kaže, „to zaista izaziva velike emocije, ne samo kod mene, nego i kod većine naših građana“. Uprkos tome, smatra je da je važno razgovarati o svim pitanjima saradnje Srbije i NATO-a, kao i da se ta saradnja nastavi. Ona ističe da je važna saradnja sa NATO-om iz više razloga, a to je „zaštita srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i zaštite verskih objekata, kao i zbog regionalne stabilnosti“. „Najjači utisak prilikom posete ostavila je zainteresovanost zvaničnika šta građani Srbije misle o NATO-u i na koji način oni mogu da pomognu da se unapredi imidž NATO-a“ zaključuje Marković.

Maja Videnović, poslanica opozicije i predstavnica Demokratske stranke, koja je takođe bila deo delegacije, naglašava da „smo kao odgovorni političari dužni da ne zloupotrebljavamo emocije građana, već da govorimo o sadašnjosti“. Prema rečima Maje Videnović, sadašnjost je takva da smo okruženi članicama NATO-a,  da se ceo svet suočava sa neverovatnim pretnjama. Ona naglašava „da kao odgovorni ljudi treba da razgovaramo činjenicama i argumentima isključivo razmišljajući o budućnosti“. Sa druge strane, komentariše da percepcija u zemljama koje nisu članice NATO-a ne zavisi samo od NATO-a, već i od političkih elita u zemlji. „Pohvalna je saradnja trenutnog rukovodstva Srbije i NATO-a, ali je važo da to ne bude samo priča za tamo, već da se argumentima obraćamo građankama i građanima koji nose tu traumu, sa punim pravom“, zaključuje poslanica Demokratske stranke.

U izjavama svih poslanika provejava stav da je trenutna saradnja odlična, kao i da je ključna za održavanje stabilnosti u regionu, a u istom tonu ističe i poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Srbije Jahja Ferhatović. „Pripadam političkoj partiji koja u svojim programskim načelima ima jednu važnu činjenicu, to jest da smo ubeđeni da jedino članstvo Srbije u NATO-u osigurava mir i stabilnost celom balkanskom regionu“, objašnjava Ferhatović.

Poslanica Vesna Marković u svom autorskom tekstu za dnevni list „Danas“ naglašava je Srbija sada vojno neutralna zemlja, ali ne i politički. „Sigurna sam da ćemo na pravi način definisati naše buduće interese i sagledati nove okolnosti“, smatra Marković. Njen kolega iz poslaničkih klupa Zoran Dragišić ocenjuje da su perspektive u saradnji Srbije i NATO-a dobre, bez obzira što Srbija ne želi članstvo, dok je rezultat trenutne saradnje bolja i sigurnija Srbija.

Povezani članci

Izborna kampanja u doba korone – demokratija na respiratorima

Maja Bjeloš

Bekman Dirkes: Srbija, dobra zemlja za ulaganje

EWB

Kako strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan može da doprinese pomirenju

Ana Marjanović Rudan