fbpx
European Western Balkans
Politika

SSP komesaru Varheljiju: Samo legitiman Parlament može izglasati pravosudne reforme

Foto: Stranka slobode i pravde

BEOGRAD – Povodom izjave Olivera Varheljija da Vlada Srbije, zahvaljujući velikoj većini u Parlamentu, može vrlo brzo sprovesti reforme u oblasti vladavine prava i medijskih sloboda, Stranka slobode i pravde poručila je evropskom komesaru za proširenje da jednostranački parlament to ne može da uradi, prenosi FoNet.

Sledeći logiku kojom se vodi Varhelji, dolazimo do zaključka da su parlamenti Severne Koreje i Belorusije idealni za sprovođenje demokratskih reformi, jer je njihova efikasnost već decenijama na izuzetnom nivou, naveli su iz Stranke slobode i pravde.

U saopštenju se ističe da je poražavajuće da komesar EU, makar dolazio i iz stranke Viktora Orbana, zaboravlja da se Vlada Srbije u prethodnom mandatu, koji je završila ocenjena kao “hibridni režim”, neuspešno bavila završetkom obaveza iz poglavlja 23 i 24.

“Zbog toga Srbija prvi put nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje, a kada su u pitanju politički kriterijumi izveštaja Evropske komisije, Srbija je dobila najnižu ocenu ikada”, podsetili su iz SSP.

Ističe se da pravosudne reforme zahtevaju izmene Ustava, širok konsenzus, vladavinu prava i poštovanje procedura, što ovakav parlament sasvim sigurno ne može da obezbedi, a dokaz njegove nereprezentativnosti je i činjenica da mu je i pre konstituisanja organa i izbora predsednika skraćen mandat na najviše godinu i po dana.

Shodno tome, ovaj saziv Narodne Skupštine može se baviti samo izglasavanjem dogovorenog u međustranačkom dijalogu pod pokroviteljstvom Evropkog parlamenta, kako bi bio izabran parlament koji ima kapacitet da se bavi stvarima za koje se ova vlast već pokazala nesposobnom, ukzali su iz SSP.

Drugačije postupanje u današnjoj Evropi ne može biti prihvaćeno jer se kosi sa svim vrednostima na kojima današnja Evropa počiva, navodi se u saopštenju.

Povezani članci

Treći regionalni forum mladih – Novi Sad evropska prestonica mladih 2019.

EWB

“Vlada Srbije već duže vreme potpiruje anti-EU retoriku”

Danas

Stojanović pisao evropskim poslanicima o neregularnom prikupljanju potpisa na izborima

EWB