fbpx
European Western Balkans
Politika

SSP: SNS promenom Ustava pokušava da sprovede čistku u sudstvu

Foto: Stranka slobode i pravde

BEOGRAD – Stranka slobode i pravde (SSP) upozorila je da je u toku “pokušaj Srpske napredne stranke (SNS) da nastavkom izmena Ustava sprovede čistku u sudstvu i time ukloni poslednje ostatke pravne države”, prenosi N1.

SSP u saopštenju navodi da izmene Ustava Srbije koje izvršna vlast priprema duže od tri godine i koje će se uskoro naći u Skupštini, imaju za cilj da podriju nezavisnost sudstva.

Pročitajte više: Međak: Vlada Srbije nema ustavna ovlašćenja da piše amandmane na Ustav

“Planirano je da izvršna vlast u potpunosti stavi pod kontrolu Visoki savet sudstva kroz izbor nesudijskog dela Saveta, u čijem sastavu bi bili funkcioneri koje imenuje Skupština, kao i prethodnom selekcijom sudijskih kadrova u Pravosudnoj akademiji, koja je takođe pod kontrolom izvršne vlasti“, navodi SSP.

Dodaje se da rešenja koja trenutno postoje u Ustavu nisu idealna i da ih je potrebno menjati, ali ne tako što će se smanjiti nezavisnost sudstva već obrnuto.

Pročitajte više: Moguća izmena Ustava u delu koji se tiče uređenja advokature

SSP u saopštenju zaključuje da je Visoki savet sudstva institucija koja treba da bude bedem nezavisnosti pravosuđa, „koga su sudije nedavno odbranile izborom sudijskih članova Saveta kojima je stalo do nezavisnosti sudstva“.

Pročitajte više: Izmene Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe zahtevaju referendum

Povezani članci

Brnabić i Miščević u četvrtak na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje

EWB

[Tour d’Europe] Bugarska je posvećena prijateljskim vezama na Zapadnom Balkanu

EWB

Poslednja poseta posrednika pred izbore, opozicija ocenjuje da uslovi nisu bolji

FoNet