fbpx
European Western Balkans
Politika

SSP: Vlasti odbijaju pomoć Evrope jer ona kontroliše trošenje novca

Foto: Stranka slobode i pravde

BEOGRAD – Stranka slobode i pravde (SSP) najoštrije je osudila odluku srpskih vlasti da ne uzimaju stotine miliona evra pomoći od Evropske komisije i optužila ih da se zadužuju “kod šeika” jer trošenje tog novca, za razliku od novca EU, niko ne kontroliše, objavio je Danas. 

“Bosna i Hecegovina dobila je 250 miliona evra, Crna Gora 60 miliona, Severna Makedonija 160 miliona, Albanija 180 miliona, samo Srbija neće”, naveli su u saopštenju iz SSP.

Oni su istakli da vlast ne želi da kaže da je donela odluku da se Srbija istovremeno zaduži za nekoliko milijardi evra i to po deset puta gorim uslovima nego što je to ponudila Evropa.

“Kad se uzme novac od šeika preko Fonda za razvoj Abu Dabija, onda niko ne pita kako i gde se troše pare, a kad se uzme novac od Evrope, onda tako ne može”, naveli su u saopštenju, dodajući da će vlast odgovarati za svaku zloupotrebu.

Podsećamo, Evropska komisija je juče usvojila predlog paketa za makrofinansijsku pomoć od tri milijarde evra za države Zapadnog Balkana, kako bi im se pomoglo da ograniče posledice krize zbog pandemije COVID-19. Srbija je jedina zemlja iz regiona koja se nije prijavila i samim tim nije obuhvaćena ovim programom. Kako je izjavio ministar finansija Siniša Mali, Srbiji nije potrebna pomoć jer ima stabilne finansije.

Povezani članci

Mondoloni: Balkan i Srbija će biti značajne teme na agendi EU u narednom periodu

EWB

Evropski liberali pisali Komisiji: Zamrznuti pregovore sa Srbijom dok se ne uskladi oko Rusije

EWB

Skup Jadransko-jonske inicijative u Šibeniku: EU da izdvoji više novca za prekograničnu saradnju

EWB