fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Šta predviđa dogovor o pravosuđu Beograda i Prištine?

Zastava Srbije; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija u Briselu dogovoreno je da se učine konačni koraci da Sporazum o pravosuđu Beograda i Prištine bude u potpunosti primenjen 17. oktobra.

Time bi srpske sudije, tužioci i sudsko osoblje bili u potpunosti ukljuceni u kosovsko pravosuđe.

Prema pisanju Novosti, dogovor o pravosuđu iz 2015. godine predviđa da se na pravosudne institucije primenjuju kosovski zakoni, a da za region Mitrovice budu jedan Osnovni sud i jedno Osnovno tužilaštvo.

U delu suda koji se nalazi u Severnoj Mitrovici većinu će činiti Srbi sa Kosova. U Odeljenju Apelacionog suda u Mitrovici biće pet srpskih sudija i dvoje iz redova kosovskih Albanaca.

Predsednik suda u Mitrovici je Srbin sa severa Kosova. Dogovorom je predviđeno da glavni tužilac u Mitrovici bude kosovski Albanac.

Kosovski Srbin biće rukovodilac odeljenja Aplecionog suda, pišu Novosti.

U saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini posle sastanka u Briselu navedeno je da su “obe strane danas dogovorile krajnje korake za primenu sporazuma o pravosuđu Beograda i Prištine, koji je postignut u okviru dijaloga kojim posreduje EU”.

Kako se objašnjava, 17. oktobra ove godine, sudije, tužioci i pravosudno osoblje biće integrisani u kosovsko pravosuđe.

“Integracija sudskog osoblja omogućiće da pravda bude ostvarena širom Kosova i, naročito, u regionu Mitrovice”, kaže se u saopštenju Mogerinijeve.

Povezani članci

Pisonero: Evropska komisija prati dešavanja u Višem javnom tužilaštvu

EWB

Organizacije civilnog društva: Hitno smiriti tenzije između Srbije i Crne Gore

EWB

Koalicija za slobodu medija upozorava da nacrti medijskih zakona odstupaju od Medijske strategije

EWB