fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Pregovori

Šta za Srbiju znači otvaranje Poglavlja 9?

Narodna banka Srbije; Foto: Wikimedia Commons / NMedjedov

BEOGRAD – Propisi iz Poglavlja 9 – Finansijske usluge, koje Srbija danas otvara na međuvladinoj konferenciji u Briselu, trebalo bi da omoguće finansijskim institucijama iz EU da nesmetano posluju u Srbiji kao i obrnuto nakon učlanjenja Srbije u EU, a glavni izazov u njegovom zatvaranju neće biti usvajanje novih pravila, nego primena već usvojenih.

Prema rečima Miloša Janjića, istraživača Centra za evropske politike (CEP), potpuna harmonizacija propisa u ovoj oblasti omogući će fer konkurenciju i veću predvidivost poteza regulatornih tela, pre svega Narodne banke Srbije, dok će jasno postavljene procedure i pravila na tržištu dovesti do raznovrsnije ponude finansijskih usluga na teritoriji Srbije nakon njenog učlanjenja u EU.

„Pregovorima u ovom poglavlju će se obezbediti uslovi da se značajno poveća konkurencija na finansijskom tržištu nakon učlanjenja jer finansijske institucije u okviru EU imaju mogućnost da posluju u svim državama članicama samo na osnovu odobrenja za rad dobijenog u matičnoj zemlji“, navodi Janjić za EWB.

Činjenica da je u skrining izveštaju Evropske komisije iz 2015. godine ocenjeno da je Srbija spremna za otvaranje ovog poglavlja, te da nisu predviđena merila za njegovo otvaranje, za Janjića je signal da u ovoj oblasti nije u pitanju samo usvajanje propisa već i pravilna primena u praksi.

„Pretpostavka je da će u pregovorima o zatvaranju ovog poglavlja biti stavljen naglasak više na implementaciju i dodatno usklađivanje već usvojenih propisa i praksi novim uslovima i regulativama nego na uvođenje nekih novih formalnih zahteva“, rekao je Janjić.

Novootvoreno poglavlje obuhvata pravila Evropske unije usmerena ka osiguranju fer konkurencije između finansijskih institucija i obezbeđivanje njihove stabilnosti, zaštitu potrošača i uključivanje u jedinstveno evropsko finansijsko tržište. Finansijske oblasti obuhvaćene ovim poglavljem su bankarstvo, osiguranje, dobrovoljni penzijski fondovi, tržište kapitala i infrastruktura finansijskog tržišta.

Otvaranjem ovog poglavlja Srbija beleži 17 otvorenih i 2 privremeno zatvorena poglavlja, a po prvi put od otvaranja pregovora 2014. godine dogodilo se otvaranje manje od 2 pregovoračka poglavlja.

Povezani članci

Han: Uočen je napredak na Zapadnom Balkanu

EWB

Šta predviđa dogovor o pravosuđu Beograda i Prištine?

EWB

Sedam decenija Šumanove deklaracije

Aleksandar Ivković