fbpx
European Western Balkans
Evropa

Štub: Kandidovao sam se zbog ugroženosti evropskih vrednosti

Aleksandar Štub; Foto: Evropski parlament

BRISEL – “Ako bih morao u jednoj reči da kažem zašto sam se kandidovao, to su vrednosti. Čvrsto verujem u evropske vrednosti, ljudska i osnovna prava, jednakost, toleranciju, vladavinu prava, liberlanu demokratiju, i bojim se da su ugrožene. Svima njima prete izvan Unije, unutar Unije, a čak i unutar Evropske narodne partije”, izjavio je kandidat za narednog predsednika Evropske komisije Aleksandar Štub.

U intervjuu za EURACTIV, bivši premijer Finske, pored razloga za svoju kandidaturu ispred Evropske narodne partije, osvrnuo i na “crvene linije” za saradnju sa drugim akterima i oblasti koje smatra najvažnijim za sledeći mandat EK.

Na pitanje o “koketiranju” svog protivkandidata Manfreda Vebera sa Mateom Salvinijem i Viktorom Orbanom, Štub je naglasio da on to pitanje posmatra dvojako.

“S jedne strane je pitanje za šta se Evrpopska narodna partija (EPP) zalaže. Ako se ne držite vrednosti i pravila EPP, trebalo bi da budete izvan nje. Idite i bavite se nečim drugim”, rekao je Štub.

“S druge strane se postavlja pitanje šta raditi nakon izbora. Ovde smatram da treba da budemo realisični. Istina je da ćemo verovatno imati nejasne rezultate. Javljaju se populisti i s leva i s desna. Naravno da bih voleo da vidim jaku koaliciju centra sastavljenu od mejnstrim, proevropskih partija.”

Štub je naveo primer koalicione vlade koja je u Finskoj obrazovana između partija desnog centra i Stranke Finaca, desne populističke partije, nakon čega se potonja podelila.

“Takve stvari se dešavaju kada dođete na vlast. Da li to znači da treba da prigrlimo sve populiste dok se ne raspadnu, kao u Finskoj? Odgovor je negativan, ne postoje laka rešenja. Moramo da shvatimo populizam ozbiljno, ali to ne znači da treba da ga dovodimo u EPP, naprotiv”, objasnio je on.

Upitan da oceni ulogu koju će predsednik Francuske Emanuel Makron igrati u kampanji, Štub je ostao na distanci. “Mislim da on ima puno dobrih ideja. Očigledno, ne slažem se sa svima. Ali, znate, ako želi da postane deo EPP, više je nego dobrodošao”.

Ocenjujući rad Junkerove komisije, Štub je rekao da je ona dobro odgovorila na brojne izazove tokom svog mandata: krizu evra, migrantsku krizu, Bregzit, izbor Donalda Trampa. Međutim, takođe je i naglasio okretanje novim oblastima za vreme Komisije koju bi on potencijalno vodio.

“Volim da se šalim zbog činjenice da Žan Klod Junker ima stari Nokia telefon, ali vrlo ga poštujem zbog toga. Ja imam ajfon i trudim se da ne izgubim korak sa svime što se dešava, pošto imam dvoje dece, od 17 i 14 godina, oni se staraju o tome da ostanem na nivou promena koje se dešavaju. Verovatno bih radio stvari malo drugačije.”

Istakao je tehnološki razvoj kao oblast kojom bi se posebno bavio. “Veštačka inteligencija, robotizacija, internet stvari, 3D štampanje, digitalizacija…sve će to promeniti ekonomiju i rad, politiku i medije, promeniće nauku, a moguće i budućnost čovečanstva”, podvukao je Štub.

Kao pripadnik, po oceni EURACTIV-a, najprogresivnijeg krila Evropske narodne partije, još dve bitne stvari na Stabovoj agendi bile bi rodna jednakost i klimatske promene. Istakao je kako je Barozova komisija imala oko petinu žena, Junkerova trećinu, a da bi se on potrudio da taj broj bude 40%.

Što se tiče budućnosti EU i njene uloge u svetu, Štub je ocenio da je, zbog dobrovoljnog povlačenja SAD na margine, a sve aktivnije Rusije i ekspanzionističke Kine, ovo trenutak za Evropu.

Tri zadatka koje je identifikovao u tom smislu su pridržavanje evropskih vrednosti, rad na slobodnoj svetskoj trgovini i očuvanju multilateralizma.

 

Povezani članci

Iz Italije i dalje tragične vesti, Španija premašila hiljadu žrtava: Stanje COVID-19 u EU

EWB

Cerar najavio zajedničku akciju sa Hrvatskom

EWB

Mej: Evropski političari žele da utiču na rezultat izbora

EWB