fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Skup u EP: Politička stabilnost je ključna za privredni rast

Zastave Evropske unije; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Srbija kao najveća zemlja i ekonomija u regionu prestavlja i najznačajniju snagu za ekonomski razvoj Zapadnog Balkana, poruka je sa panela koji su u Evropskom parlamentu organizovali Evropa malih i srednjih preduzeća i Privredna komora Srbije.

Evropski parlamentarci i predstavnici privrednih komora zemalja članica EU ocenili su na sastanku u Briselu da je Srbija u poslednjih par godina ostvarila značajan napredak kada su ekonomski rezultati u pitanju.

”Srbija je najveća zemlja i najveća ekonomija na Zapadnom Balkanu. Značajan napredak ostvaren je u pogledu makroekonomske stabilnosti zemlje za vreme vlade Aleksandra Vučića. Ekonomski rast u zemlji je na nivou od 3 procenta. Istovremeno, Srbija ima jasan strateški cilj, a to je članstvo u EU”, poručio je evropski parlamentarac i član Odbora malih i srednjih preduzeća Andor Deli.

Politička stabilnost, regionalna saradnja, kao i uvođenje dualnog obrazovanja predispozicije su za dalji privredni razvoj Srbije i regiona, ali i napredak ka članstvu u EU, rečeno je na skupu.

Ambasadorka Misije Srbije u EU Ana Hrustanović kaže da je prošla godina bila ekonomski najuspešnija za Srbiju od početka ekonomske krize u Evropi

”Politička stabilnost je ključna za privredni rast. Mi smo ponosni rezultatima koji govore da Srbija beleži privredni rast od 3 procenta ove godine uz predviđanje da će sledeće godine rast dostići 4 procenta”, kaže ambasadorka Hrustanović uz napomenu da je Srbija postala dobra destinacija za evropske i međunarodne investicije.

Šef kancelarije privredne komore Austrije u EU Markus Stok napominje da se Srbija našla među prvih 50 zemlja u svetu po uslovima poslovanja.

On je izneo pozitivne primere austrijskih privrednika koji posluju u Srbiji naglasivši da u Srbiji ima oko 450 austrijskih privrednih predstavništava, a da 9 od 10 austrijskih privrednika kažu da su napravili dobar izbor investirajući u Srbiju.

”Srbija je vrlo cenjen poslovni partner. Mnogo toga je urađeno na ekonomskom planu, a mnogo toga još ima da se uradi na reformskom putu. Mi smo optimistični da ako Srbija nastavi ovim putem njen ulazak u EU će doneti uspeh ne samo za državu već i za celu EU”, poručio je Stok.

Evropski parlament usvojio je sredinom juna Rezoluciju o Srbiji u kojoj se pozdravljaju napori Srbije u ekonomski reformama, traže veća ulaganja u mala i srednja preduzeća i pozdravljaju napori poslovnog sektora, tj. Privredne komore Srbije u promociji regionalne saradnje.

”Ekonomija mora da igra snažnu ulogu u evropskim integracijama. Podrška EU srpskoj privredi jeste velika, ali je i dalje značajno iza onoga što dobijaju zemlje članice. Naš zadatak je da iznova pronalazimo načine kako da naši privrednici i građani imaju korist od procesa pristupanja EU i pre nego što postanemo članica”, poruka je direktora Kancelarije privredne komore Srbije u Briselu Zdravka Ilić.

Ilić je najavio da će se u cilju bolje regionalne saradnje i sveobuhvatnog regiona na putu ekonomskog razvoja i evrointegracija, na samitu lidera EU i Zapadnog Balkana koji se održava sledećeg meseca u Trstu otvoriti stalna kancelarija Komorskog investicionog foruma koji obuhvata privredne komore zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske i Slovenije.

Povezani članci

Svetska banka: Ove godine novac za vanredne situacije i razvoj dece

EWB

Rama, Zaev i Vučić zalažu se za veći protok robe i mobilnost u regionu

EWB

Ljajić: Nema ukidanja rominga sa EU, moguće niže cene usluga

EWB