fbpx
European Western Balkans
Politika

Stano: Ako se ne zaustavi napetnost na Kosovu, EU će sazvati susret Kurtija i Vučiča

Foto: Twitter/Peter Stano

BRISEL – Evropska unija je spremna da sazove sastanaka lidera Srbije i Kosova pod uslovom da se učine  opipljivi koraci na smanjivanju zaoštravanja na Kosovu, prenosi N1. Dodaje se da će o tome vlade EU izvestiti specijalni izaslanici EU i SAD, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, koji u ponedeljak borave u Beogradu i Prištini.

Stano je podsetio da je Visoki predstavnik EU Đuzep Borelj u subotu u ime svih 27 država članica EU zatražio da se odmah obustavi zaoštravanje i nasilje. Portparol EU je rekao da Lajčak i Borelj danas idu u Prištinu, a potom u Beograd, da se “upravo uvere u to kako se sledi zahtev EU i SAD za hitno smanjivanje napetnosti i učine koraci ka postojanom rešenju u okviru Dijaloga, uz posredstvo Unije”.

„EU je spremna da sazove susret na visokom nivou predsednika (Srbije Aleksandra) Vučiča i premijera (Kosova Aljbina) Kurtija, čim se za to steknu uslovi i oni saglase s tim“, objasnio je Stano.Po njegovim rečima, međutim, sada su „najvažniji smanjenje zategnutosti i opipljivi koraci u tom cilju na terenu i upravo zato specijalni izaslanik Lajčak, zajedno s američkim predstavnikom Eskobarom, ide u Prištinu i Beograd“.

„Borel će potom izvestiti o tome članice EU i potom će biti doneta odluka o sledećim koracima“, zaključio je Stano.

Povezani članci

Joksimović: Srbija ove nedelje otvara poglavlje 9 u pregovorima sa EU

EWB

Zaev: Nadamo se rešenju u dijalogu, dobro za ceo region

EWB

Za razliku od RIK-a, kosovski CIK ima aktivnu ulogu u izbornom procesu

Sofija Popović