fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine Izdvojeno

Stano: Kurti i Vučić pozvani na sastanak u Brisel

Sastanak Vučića i Kurtija u Briselu, 18. avgust 2022; Foto: FoNet

BRISEL — Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti pozvani su na sastanak na visokom nivou u Briselu, sa ciljem pronalaženja „evropskog rešenja” za aktuelnu krizu, saopštio je danas Peter Stano, portparol EU.

Stano je objasnio da su dva lidera pozvana da u najkraćem roku dođu u Brisel,  kako bi sastanak bio organizovan pre ponedeljka 21. novembra, datuma koji je Vlada u Prištini odredila kao rok za početak novčanog kažnjavanja onih koji svoja vozila nisu preregistrovali na “RKS” tablice.

On je dodao da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izrazio nadu da će sastanak rezultirati „pronalaženjem izlaza“ iz aktuelne krize pre navedenog datuma, a ne posle.

Rok za primenu sporazuma o registarskim tablicama istekao je 31. oktobra, međutim kosovske vlasti su najavile da će od 21. novembra kažnjavati vozače čija vozila ne budu imala registarske tablice koje su izdale kosovske vlasti. Uprkos jednogodišnjoj kampanji kosovskih vlasti, navodi se da je samo 15 kosovskih Srba preregistrovalo svoje automobile na tablice “RKS”. Poslednjih meseci prijavljeno je nekoliko slučaja paljenja vozila kosovskih Srba koji su promenili registarske tablice.

Usred krize izazvane približavanjem roka, pritiscima na kosovske Srbe sa obe strane i odbijanjem Prištine da još jednom odloži primenu sporazuma o registarskim tablicama, početak novembra doneo je nove probleme pošto su etnički Srbi masovno istupili iz kosovskih institucija. Srbi su podneli ostavke u parlamentu, opštinama, pravosuđu i policiji, navodeći kao razlog za svoju odluku kršenje Briselskog sporazuma od strane Prištine.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani raspisala je vanredne izbore koji će se održati 18. decembra zbog zvaničnika u severnim opštinama i parlamenta koji su podneli ostavke. Sve srpske stranke na Kosovu najavile su da će bojkotovati lokalne izbore.

Kurti: Neće biti Zajednice srpskih opština

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u intervjuu APA rekao da očekuje normalizaciju odnosa sa Srbijom u naredne dve godine, što bi podrazumevalo i međusobno priznanje. On se, međutim, oštro protivi formiranju Zajednice srpskih opština, smatrajući takvu odluku neustavnom.

„Uzajamno priznanje treba da bude centralna tačka sporazuma. Preuzeo sam vlast prošle godine; moji prethodnici su potpisali ovaj sporazum sa istim ljudima koji su i danas na vlasti u Srbiji. Zašto ga onda nisu sproveli? Naš ustav ne prihvata etničko udruženje. Njegova suština je multietničnost“, rekao je Kurti, a prenosi EURACTIV.

Kurti je u nekoliko navrata odlagao rok za sprovođenje sporazuma o registarskim tablicama, ali je odbio da to učini ponovo, što je izazvalo problem za više od 10.000 etničkih Srba koji žive na Kosovu i još uvek koriste stare tablice.

Kosovske vlasti pristale su na faznu primenu sporazuma, što znači da će posle 21. novembra početi da izriču kazne za one koji ne poštuju nova pravila registracije automobila. Posle 21. januara, oni će morati da istaknu probne tablice na svojim vozilima, a posle 21. aprila ni probne tablice se više neće prihvatati.

Povezani članci

[VIDEO] Majstorović: Zarad jeftinih političkih poena kod kuće, šaljemo loše poruke ka EU

EWB

Sadiku: Dijalog nije doveden u pitanje, uvek u kontaktu sa Pavićevićem

EWB

LGBT+ prava u Srbiji – Ravnopravnost koja čeka političku volju

Milan Zirojević