fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Stano: Lajčak pogrešno interpretiran; ustavne promene važe i za Srbiju

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BRISEL – Izjava specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka o ustavnim izmenama pogrešno je interpretirana, rekao je za Radio slobodnu Evropu (RSE) portparol EU Peter Stano.

On je istakao da je potrebno napraviti razliku između onoga što se izveštava kao “percepcija ili pogrešno informisanje”, sa realnošću koju je Lajčak objasnio.

“Rečeno je ono što je jasno – Lajčak je objasnio to šta se dešava ukoliko pregovarate o međunarodnim sporazumima”, rekao je Stano, dodajući da kada se postigne međunarodni sporazum, vlada mora da razmotri naophodno pravno prilagođavanje, uključujući i ustavni nivo.

“Ovo važi i za Kosovo i za Srbiju”, izjavio je on.

Stano je međutim rekao da Evropska unija nije promenila svoj stav kada je u pitanju Zajednica, pritom citirajući izjavu bivše Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini, u Skupštini Kosova 6 maja 2016, da Zajednica „neće biti paralelna vlada unutar Kosova i da neće usvajati svoje zakone“. Kako je ona tada dodala, „integritet Kosova se ne dovodi u pitanje

Podsećamo, specijalni predstavnik Evropske unije u Miroslav Lajčka tokom posete Beogradu rekao je da je prilikom ozbiljnog pregovaračkog procesa logično i da se promeni Ustav.

On je dodao da će Kosovo da ispuni sve obaveze iz Brisela, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

Ova izjava o ustavnim izmenama izazvala je reakcije na Kosovu gde se protive tome da Zajednica ima ikakva izvršna ovlašćenja.

Povezani članci

NATO: Dijalog Beograda i Prištine ključan za stabilnost Zapadnog Balkana

EWB

Stano: Dijalog nema alternativu

EWB

Šuc: Osetljiva pitanja za Beograd i Prištinu tek slede

EWB