fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Stano: Nema rokova, ali ni odugovlačenja dijaloga Beograda i Prištine

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BRISEL – Evropska unija ne postavlja veštačke datume za finalizaciju dogovora između Beograda i Prištine, ali nije zainteresovana ni za beskonačno odugovlačenja ovog procesa, poručio je portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano, prenosi RTS. 

On je istakao da je najbitnije dovesti dijalog do uspešnog kraja, govoreći o metodologiji koja se očekuje kada je reč o primeni dogovorenih sporazuma u odnosu na očekivani finalni sporazum.

“U procesu smo koji treba da uzmemo ‘korak po korak’ i bez objašnjavanja o procedurama i detaljima o tome šta ide prvo, a šta drugo. Na kraju krajeva, bitno je da dođemo do uspešnog završetka, a to je sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum”, rekao je Stano.

Kako je preneo RTS, Stano nije želeo da komentariše najave iz Prištine o tome da nema primene pojedinačnih sporazuma, sve dok ne dođe do finalnog priznanja Kosova od strane Srbije.

Stano je naglasio da je EU tu da olakša dogovor Beograda i Prištine, a ne da nameće rokove ili rešenja.

“Interes EU je da se pomogne obema stranama da dođu do zajedničkog rešenja i pravno obavezujućeg dogovora o normalizaciji, a vreme potrebno za to je u rukama Beograda i Prištine”, zaključio je Stano.

Povezani članci

Kako dalje sa dijalogom Beograda i Prištine?

EWB

Mekalister: EU namerava da ostane posrednik u dijalogu Beograda i Prištine

EWB

Lajčak: Za postizanje sveobuhvatnog sporazuma potrebno vreme jer on treba da reguliše sva otvorena pitanja

EWB