fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Stano o ruskoj kancelariji: Od Srbije se očekuje da uskladi spoljnu politiku sa EU

Putin i Vučić; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BRISEL – Primili smo izveštaje da Ministarstvo odbrane Rusije namerava da otvori kancelariju u Beogradu, sa namerom da ojača vojne veze sa Srbijom, rekao je Peter Stano, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, prenosi N1. 

“Srbija je postavila evropske integracije kao strateški prioritet i shodno tome se očekuje da postepeno usklađuje svoju politiku prema trećim zemljama sa politikom i pozicijama država članica Evropske unije”, naveo je Stano.

On je dodao da što se tiče vojne saradnje između evropskih zemalja, ona mora da bude u skladu sa vojnim sporazumima.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je pokrenuta zakonom predviđena procedura o otvaranju predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji, u skladu sa sporazumom Vlade Srbije i Vlade Rusije.

“Cilj osnivanja predstavništva Ministarstva odbrane Rusije je pružanje podrške i brže rešavanje pitanja vezanih za vojno-tehničku pomoć, kao i vojnu i vojno-tehničku saradnju, u skladu sa sporazumom između Vlade Srbije i Vlade Rusije o vojno-tehničkoj saradnji”, navedno je u saopštenju.

Ministarstvo je zaključilo da je sporazum potpisan na osnovu dogovora predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Povezani članci

NATO pozvao Makedoniju da počne pregovore o članstvu

EWB

Nema zajedničke bezbednosne politike EU bez suseda

EWB

Mojsilović i Risi: Saradnja Vojske Srbija i KFOR-a se nastavlja uprkos COVID-19 pandemiji

EWB