fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Stano: Očekujemo da Srbija uskladi svoj stav sa EU po pitanju Krima

Putin i Vučić; Foto: Tanjug / Tanja Valić

NJUJORK – Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), održanoj u ponedeljak, predstavnici Srbije glasali su protiv rezolucije u kojoj se od Rusije traži da što pre prekine “privremenu okupaciju” Krima, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Portparol EU Peter Stano izjavio je za European Western Balkans da je stav EU o ilegalnoj aneksiji Krima i Sevastopolja jasan i dobro poznat njihovim partnerima, uključujući i Srbiju i podsetio da je Vlada Srbije identifikovala evropske integracije kao strateški prioritet zemlje.

„Da bi napredovala na putu integracije u EU, Srbija mora da se postepeno usklađuje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, u skladu sa pregovaračkim okvirom za pristupanje EU“, istakao je Stano.

On je dodao da se aneksija dogodila uz očigledno kršenje međunarodnog prava i da EU smatra Krim delom ukrajinske teritorije.

“Ovde se radi o vrednostima i principima na kojima se temelji EU, to je jasno svakoj državi članici EU, a trebalo bi da bude jasno i svakoj zemlji koja teži da se pridruži EU“, naglasio je Stano dodajući da EU očekuje da se Srbija ponaša u skladu sa ovom opredeljenošću kako ne bi bila narušena njena evropska perspektiva.

Kako prenosi RSE, u rezoluciji usvojenoj 7. decembra se “poziva Rusija kao okupirajuća sila da odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje vojne snage sa Krima i bez odugovlačenja prekine svoju privremenu okupaciju ukrajinske teritorije”. Za tekst rezolucije glasale su 63 zemlje, 17 je bilo protiv, a 62 zemlje su bile uzdržane.

Osim Srbije, protiv su glasale Rusija, Kina, Belorusija, Jermenija, Kambodža, Kuba, Severna Koreja, Iran, Kirgistan, Laos, Mjanmar, Nikaragva, Sudan, Sirija, Venecuela i Zimbabve.

Tekst rezolucije, koji nije obavezujući ali ima političku težinu, predložilo je 40 zemalja, među kojima Velika Britanija, Francuska, Nemačka, SAD, Australija, Kanada i Turska.

Povezani članci

Kabinet komesara Hana za EWB: Objavljivanje izveštaja o napretku 29. maja

EWB

Joksimović: Srbija spremna za set novih poglavlja

EWB

Dačić čestitao Dan pobede i Dan Evrope

EWB