fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Stano: Sporazumi između Kosova i Srbije pravno obavezujući

Foto: Twitter/Peter Stano

BRISEL – Briselski sporazum i dogovor iz Ohrida su u celini pravno obavezujući i za Beograd i za Prištinu, izjavio je portparol Evropske komisije Peter Stano, reagujući na pismo Vlade Srbije u kojem je izražena rezerva o Briselskoj deklaraciji, usvojenoj na Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana u Briselu.

EU naglašava da je Sporazum u celini obavezujući za obe strane. Primena sporazuma u celini je integralni deo njihovog puta ka EU, izjavio je Stano, prenosi RTS.

U saopštenju se ocenjuje da su Briselski sporazum o putu ka normalizaciji i Aneks o implementaciji iz Ohrida postali pravno obavezujući kroz pisanu izjavu visokog predstavnika Đuzepa Borelja od 18. marta.

“Ovo je dosledna pozicija EU, koja je bila javno saopštena više puta”, rekao je Stano.

U pismu koje je dostavila Vlada Srbije izražena je rezerva na deo deklaracije koji se odnosi na primenu Briselskog i Ohridskog sporazuma.

“Dogovor o putu ka normalizaciji i njegov prilog o implementaciji, kako je navedeno u Deklaraciji, smatra se prihvatljivim samo u kontekstu koji se ne odnosi na bilo kakvo de fakto ili de jure priznanje takozvanog Kosova”, navedeno je u pismu.

U usvojenoj deklaraciji na Samitu EU-Zapadni Balkan ne spominje se članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, kao ni pitanje priznanja kosovske nezavisnosti.

U tekstu se navodi da se u potpunosti podržavaju napori visokog predstavnika EU i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana. Dodaje se da se od obe strane dve očekuje konstruktivan angažman u dobroj veri i u duhu kompromisa da bi se postigao brzi napredak u normalizaciji njihovih odnosa, što je od ključnog značaja za bezbednost i stabilnost celog regiona i da se osigura da strane mogu da napreduju na svom evropskom putu.

“Apelujemo na strane da bez daljih odlaganja ili preduslova potpuno sprovedu Sporazum o putu ka normalizaciji i njegov Implementacioni aneks, kao i sve ranije sporazume. Takođe očekujemo da strane nastave da ulažu kontinuirane napore na smanjenju napetosti shodno zahtevima EU i da se uzdrže od jednostranih i nekoordinisanih delovanja koja bi mogla da dovedu do daljih napetosti i nasilja, kao i od retorike koja ne pogoduje normalizaciji odnosa“, navodi se u deklaraciji sa Samita EU-Zapadni Balkan.

Vučić ne prisustvuje samitu EU-Zapadni Balkan, Srbiju prvi put predstavlja Brnabić

Povezani članci

Prelec za “Politiko”: Zapad bi trebalo da podrži razmenu teritorija Srbije i Kosova

EWB

Kandidat za ambasadora SAD: Bez razmene teritorija

EWB

Grenel za “blisku i brzu” saradnju Beograda i Prištine

EWB