fbpx
European Western Balkans
Politika

NIN: Nema konsenzusa u vezi sa unutrašnjim dijalogom o Kosovu

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Postoji nedostatak suštinskih informacija o unutrašnjem dijalogu povodom državnog stava Srbije prema Kosovu, piše NIN.

Retrospektivu stavova prema trenutno jednim od najznačajnijih pitanja u javnom diskursu Srbije, kao i osvrt na nedostatak suštinskih informacija o „unutrašnjem dijalogu“ povodom državnog stava Srbije prema Kosovu, pruža NIN u najnovijem broju.

„Svojevrstan mini dijalog o dijalogu Beograda i Prištine pokazati da su stavovi političkih aktera u tolikoj suprotnosti, da je za početak nemoguće dovesti ih za sto pod njihovim dosad saopštenim uslovima“.

Ono što je za sada poznato dolazi iz kabineta premijerke Ane Brnabić, a to je da možemo očekivati prve javne događaje u oktobru i da postoje jasni okviri za njegovo vođenje.

Ipak, podseća NIN, nije poznato ko pored političkih aktera ima pravo na aktivno učešće u to, kako ga oni nazivaju „mini dijalogu“. Predstavnici civilnog društva, predstavnici SPC, Srpska akademija nauka i umetnosti, samo su neki aktera koji se pominju kao eventualni učesnici.

Kada su u pitanju stavovi političkih partija, iako je NIN istakao „ignorantski odnos vlasti prema najstarijem nedeljniku na Balkanu“ izjavu je ispred partije na vlasti, SNS–a, dao Milovan Drecun, predsednik odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije.

„Konstruktivno rešenje pred međunarodnom zajednicom nam je neophodno, ali ni to ne znači da će biti prihvaćeno“ rekao je Drecun za NIN.  Uz to je i objasnio da je smo u suprotnom u „pat poziciji i pod velikim pritiskom, jer se odnos prema Kosovu odražava i prema Republici Srpskoj , posredno i neposredno“.

Sa druge strane, opozicija ima daleko negativnije stavove.

Boško Obradović, predsednik Dveri, desničarske antievropske partije u skupštini Srbije, pomalo neobično, koristi reči pokojnog proverospkog premijera Srbije Zorana Đinđića, kako bi izrazio stav po pitanju dijaloga.

„Ako je Kosovo nezavisno, zašto Republika Srpska nije i ako je BiH unitarna, zašto Srbija nije?“ rekao je on za NIN.

Pored Obradovića, za NIN su govorili i predstavnici drugi predstavnici desničarskih partija koji su gotovo u saglasju da suštinskog dijaloga nema.

Gordana Čomić, koja je svoj stav po pitanju untrašnjeg dijaloga izrazila i u autorskom tekstu za naš European Western Balkans, ponovila je da Demokratska stranka, čija je ona dugogodišnji član, pristaje da vodi dijalog isključivo u okvirima poglavlja 35.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova, Vuk Drašković, sada deo vladajuće koalicije i lider Srpskog pokreta obnove, poziva na prihvatanje realnosti, podseća NIN. Kao i predsednik Vučić, on smatra da je ovo pitanje neophodno rešiti zarad budućih generacija.

Na posletku, NIN iznosi i svoj umereni stav o dijalogu uz reči da pored američkih i evropskih reči ohrabrenja za unutrašnji dijalog, on bi zaista imao smisla ukoliko bi pred društvom „stajao i odgovor na pitanje – kakve mogu biti posledice tog procesa po ostale u regionu u Srbiji i po ostale Srbe u širem regionu“

Povezani članci

Bilčik: Nastavak međustranačkog dijaloga 1. marta

EWB

Evroparlamentarci sa srpskim poslanicima o unapređenju dijaloga u Skupštini Srbije

EWB

Vučić sa Fon der Lajen o nastavku dijaloga, reformama i izborima

EWB