fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Stefanović i Federići: Neopohodno intenziviranje saradnje Vojske Srbije i KFOR-a

Sastanak komandanta KFOR-a Franka Federićija i ministra odbrane Nebojše Stefanovića: Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

BEOGRAD – General-major Franko Federići se juče sastao sa ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba generalom Milanom Mojsilovićem gde se razgovaralo o saradnji Vojske Srbije i KFOR-a, kao i bezbednosti u regionu.

Tokom susreta Stefanović se zahvalio komandantu KFOR-a na zaštiti srpskog stanovništva i svetinja na Kosovu, a obe strane su potvrdile svoju posvećenost da se saradnja između Vojske Srbije i KFOR održi na profesionalnom nivou.

Stefanović je istakao da prema Rezoluciji SB UN 1244, KFOR predstavlja jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i da se od njega očekuje da obezbedi sigurno okruženje za sve etničke grupe u južnoj srpskoj pokrajini.

Pročitaj još: General-major Franko Federići je 25. komandant KFOR-a

On je tokom razgovora zatražio od komandata Federićija da KFOR održi neophodni nivo operativnih sposobnosti i istakao da je trasnformacija Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) za Srbiju neprihvatljiva, jer predstavlja kršenje Rezolucije SB UN 1244 i Vojnotehničkog sporazuma. Pored toga tokom sastanka je istaknuta i neophodnost intenziviranja saradnje između Vojske Srbije i KFOR-a u borbi protiv terorizma.

Podsećamo, Kosovske snage ili  KFOR je međunaordna mirovna misija pod vođstvom NATO koja je raspoređena na Kosovu od 11. juna 1999. godine.

Povezani članci

Nauka za mir i bezbednost – Prilika za srpske naučnike

Emina Muminović

Predstavnici stranaka: Treba otvoreno razgovarati o odnosu prema NATO-u, članstvo nije tema

EWB

Stoltenberg: Korona virus ukazao na pretnje van vojne sigurnosti

EWB