fbpx
European Western Balkans
Politika

Stejt department: Podrška SAD stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu

BEOGRAD – SAD svesrdno podržavaju napore na Zapadnom Balkanu da se produbi i ojača inkluzivna regionalna ekonomska integracija u skladu sa pravilima i standardima Evropske unije, izjavio je potrparol Stejt departmenta, za Glas Amerike.

Ovaj medij zatražio je od Stejt departmenta da prokomentariše poziciju SAD kada je reč o inicijativi “Otvoreni Balkan” s jedne i Berlinskog procesa s druge strane.

“Ohrabrujemo regionalne lidere da tragaju za prilikama da umanju trgovinske barijere, podignu ekonomsku konkurentnost i izgrade regionalno integrisane i otporne ekonomije, koje pružaju ono što je građanima neophodno”, dodaje se u odgovoru portparola Stejt departmenta, koji navodi da je “stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta – koje osigurava slobodno kretanje ljudi, robe i usluga – ključno za privlačenje investicija i podsticanje ekonomskog rasta”.

“Zapadni Balkan je region ogromnog neiskorišćenog potencijala, oličen u viziji i naporima naroda koji tamo žive da postane uspešan i prosperitetan region, potpuno integrisan u Evropsku uniju”, zaključio je portprol Stejt departmenta.

Juče je portparol nemačke vlade izjavio za kosovski medij Gazeta Ekspres da je svaka regionalna saradnja korisna i da bi trebalo da bude inkluzivna i otvorena za svih šest zemalja u regionu. Izražena je podrška Vlade Nemačke inicijativi Zajedničko regionalno tržište, čije su članice sve zemlje Zapadnog Balkana.

Povezani članci

Odbor za evropske integracije usvojio Vladin izveštaj o prvih šest meseci pregovora Srbije sa EU

EWB

Marinika Tepić na čelu skupštinskog odbora za saradnju sa Evropskim parlamentom

EWB

Bilčik: Srbija da pređe sa reči o evropskoj posvećenosti na opipljiva dela

EWB