fbpx
European Western Balkans
Politika

Stejt department: Slučajevi korupcije, napada na civilno društvo i druge zloupotrebe ostale nerešene i u 2021.

Foto: FoNet

VAŠINGTON – Globalni izveštaj o stanju ljudskih prava u 2021. godini američkog Stejt departmenta u delu koji se odnosi na Srbiju primetio je “ozbiljna ograničenja slobode izražavanje i medija, uključujući i nasilje, pretnje,  bezrazložna hapšenja i gonjenja novinara, kao i brojna dela korupcije u samom vrhu vlasti”.

Američko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su u Srbiji u prethodnoj godini uočena ograničenja slobode medije kao i politički pritisak na pravosuđe. Ukazuje se i na krivična dela koja uključuju nasilje ili pretnje nasiljem prema osobama sa invaliditetom i LGBT zajednici.

Kako prenosi N1, u izveštaju se ukazuje da iako su vlasti preduzele mere da krivično gone i kazne počinioce kršenja ljudskih prava, brojni posmatrači uočili su da su mnogi slučajevi korupcije, porodičnog i društvenog nasilja, napada na pripadnike civilnog društva i drugih zloupotreba ostali “neprijavljeni i nekažnjeni”.

Američko ministarstvo je pomenulo i izveštaj međunarodne organizacije Reporteri bez granica (RSF) iz 2021. prema kojem je Srbija zemlja slabih institucija i ujedno plen lažnih vesti koje šire tabloidi uz podršku vlasti.

“Tabloidi su nastavili da budu popularan i moćan kanal dezinformacija. Brojne njihove mete bili su lideri opozicionih partija, građanski aktivisti i nezavisni novinari”, navodi se u izveštaju Stejt departmenta i dodaje da nije bilo “delotvornog kažnjavanja” za neprofesionalno novinarstvo.

Za potrebe izveštaja korišćeni su nalazi organizacije Fridom haus, u kojem je Srbije označena kao hibridni režim i zemlja u kojoj je stanje osnovnih prava i demokratskih institucija nastavilo da se pogoršava, “bez znakova poboljšanja”.

Navodi se da je politički pritisak na pravosudje i dalje zabrinjavajući i ukazuje na izveštaje o pritisku vlade na ličnosti koje su kritikovale pravosuđe. “Zvaničnici vlasti i poslanici nastavili su javno da komentarišu istrage koje su u toku, sudske postupke ili rad pojedinih sudija i tužilaca”, stoji u izveštaju.

Pozivajući se na izveštaj Evropske komisije iz 2021. u američkom dokumentu se konstatuje da je Srbija ostvarila slabe rezultate u procesuiranju ratnih zločina i poziva se na unapredjenje saradnje Medjunarodnog rezidualnog mehanizma i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, navodi se u izveštaju u delu koji se odnosi na Srbiju.

Povezani članci

Joksimović: Reforma procesa pristupanja EU neće uticati na Srbiju

Tanjug

Kandidat za komesara Varhelji za uspešno okončanje dijaloga sa Prištinom u 2020.

Agencije

Lideri EU pozdravljaju dogovor Srbije i Kosova postignut u Ohridu

EWB