fbpx
European Western Balkans
Politika

Stilijanides sa najvišim zvaničnicima Srbije

Hristos Stilijanides; Foto: Evropska komisija

BEOGRAD – Evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje kriznim situacijama Hristosom Stilijanides sastao se danas sa najvišim srpskim zvaničnicima u Beogradu, prilikom njegove višednevne posete Srbiji.

Prilikom sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, ona je istakla da je veoma zadovoljna načinom na koji je Srbija do sada rešavala migracionu krizu i dodala da je uključivanje dece migranata u primarni obrazovni sistem značajno doprinelo poboljšanju situacije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Ona je naglasila da će Srbija nastaviti aktivno da radi na iznalaženju celovitog rešenja krize kao i da daje puni doprinos kroz konstruktivne predloge i konkretne poteze.

Stilijanides je istakao da se uverio da je Srbija pouzdan partner i najavio humanitarnu pomoć našoj zemlji u vrednosti od četiri miliona evra, pre svega namenjenih obrazovanju dece migranata, kako bi što pre stekli stručno obrazovanje i uključili se u normalne tokove života.

On je dodao da je Srbija važan partner Evropske unije, kao i da ima jasnu evropsku budućnost.

Vučić: EU pomogla Srbiji u migratnskoj krizi sa 80 miliona evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se danas evropskom komesaru za humanitarna pitanja i upravljanje krizama Hristosu Stilijanidesu i EU na 80 miliona evra pomoći i podrške u suočavanju Srbije sa migrantskom krizom.

“To je za nas veliki novac za koji smo zahvalni, jer toliko nismo uzeli od poreskih obveznika Srbije, već su nam pomogli iz EU”, rekao je Vučić nakon sastanka sa Stilijanidesom.

On je zahvalio i Stilijanidesu lično, kako je rekao, velikom prijatelju Srbije, na snažnoj podršci koju je pružao i pruža Srbiji.

Predsednik je preneo da je na sastanku bilo reči o nekoliko važnih stvari u rešavanju problema u okvirima migranstke krize i o tome kako Srbija postupa sa 3.587 migranata, koliko ih ima u našim prihvatnim centrima.

“Mislim da to radimo na pristojan način i nastavićemo, jer želimo da i naši ljudi imaju najbolji mogući odnos prema ljudima koje je muka naterala da napuste domove”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je podvukao da je neophodno omogućiti im da se se školuju, jer je to jedan od ključnih problema.

“Neki će ostati, neki će otići, ali važno je da im pomognemo gde god da žive i rade”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, razgovarali su i o tome kako EU, ukoliko bi došlo povećanja talasa migracija, dalje da pomogne Srbiji da spremna dočeka bilo kakve potencijalne izazove.

Vučić je dodao i da je bilo razgvora o civilnoj zaštiti i kako na tome zajednički raditi sa EU i nagalsio i da su resoprni ministri sa Stilijaidisom imali o tome dobre razgovore.

“Razgovarali smo i o putu Srbije ka EU i zahvalni smo što imamo podršku”, rekao je predsednik Srbije i naveo da smo zahvalni i Žan Klodu Junkeru i Federiki Mogerini, i svim komesarima, a posle veoma značajnog govora koji je Junker imao pre nekoliko sedmnica.

Povezani članci

Fabrici: Važno je stvaranje pravog okruženja za slobodu izražavanja

EWB

NKEU predstavio Knjigu preporuka: Ima razloga za zabrinutost

EWB

Oland: Izražena volja za približavanjem Evropi

EWB