fbpx
European Western Balkans
Društvo

Stilijanides: Još 4 miliona evra od EU za migrante u Srbiji

Hristos Stilijanides; Foto: Evropska komisija

BEOGRAD – Ministar odbrane i predsednik Radne grupe za rešavanje pitanja mešovitih migracionih tokova Aleksandar Vulin i evropski komesar za humanitarnu pomoć Hristosom Stilijanides obišli su danas Prihvatni centar za migrante u Obrenovcu čiju je obnovu finansirala Evropska komisija.

Tom prilikom Stilijanides je najavio da će Evropska unija sa još četiri miliona evra pomoći humanitarne projekte namenjene migrantima u Srbiji.

Ministar Vulin je zahvalio evropskom komesaru na pomoći i istakao da je Srbija zahvaljujući Stilijandesu, uvek imala otvorena vrata i razumevanje za situaciju u kojoj se nalazi.

“Bez obzira što Srbija nije članica Evropske unije, on se prema nama uvek ponašao kao da jesmo i zato želim da se zahvalim čoveku i prijatelju koji nikada nije propustio da bude uz Srbiju kada nam je bilo teško”, rekao je ministar odbrane.

Stilijanidis rekao je da je u Obrenovac došao sa ministrom da bi iskazao solidarnost EU prema migrantima, kao i da potpunu posvećenost da im bude od pomoći dokad god to bude potrebno.

“Kao komesar ovde sam i da bih pružio podršku i istakao koliko cenimo sve napore koje nadležni u Srbiji ulažu za migrante, uz veliku solidarnost, empatiju i sve drugo”, rekao je Stilijanides i podsetio da je ovo njegova četvrta poseta Srbiji u ovim teškim okolnostima migrantske krize.

On je napomenuo da je nakon svakog dolaska video veliki napredak u obezbeđivanju boljih uslova u svim prihvatnim centrima, zahvaljujući naporima koje ulaže Vlada Republike Srbije zajedno sa EU partnerima iz humanitarnih organizacija.

Evropski komesar je pohvalio napore Vlade da obezbedi da se deca migranti integrišu u redovan obrazovni sistem u Srbiji i najavio da će EU nastaviti da podržava neformalno obrazovanje u prihvatnim centrima za one koji su van formalnog sistema, kao i da će obezbediti i prevoz do škole.

Prema njegovim rečima, obrazovanje nije luksuz već osnovna potreba i obezbeđuje štit od radikalizacije, prisilnog regrutovanja i prisilnog stupanja u brak.

“S četiri miliona evra pomoći ćemo obrazovanje migranata, obezbediti hranu, zaštitu i sve drugo što im bude bilo potrebno, a nakon tog iznosa ukupna pomoć koja dolazi iz Evropske unije iznosi 25 miliona evra”, rekao je evropski komesar.

On je podsetio da je od humanitarne pomoći pomognuta obnova 11 prihvatnih centara, kao što je ovaj u Obrenovcu, a da pomoć Srbiji, od početka izbijanja migrantske krize, od strane Evropske unije iznosi ukupno 80 miliona evra.

“Evropska porodica će nastaviti da pomaže partnere u Srbiji dokle god to bude potrebno”, naglasio je evropski komesar.

Povezani članci

Ažuriran spisak zemalja čiji građani mogu da putuju u EU, Srbija opet nije na njemu

EWB

Švedska pomaže Srbiji u evropskim integracijama

EWB

Fridom Haus: Srbija bez napretka od prošle godine, i dalje delimično slobodna zemlja

EWB