fbpx
European Western Balkans
Region

Štir podneo ostavku, biće poslanik i baviće se HDZ-om

Davor Ivo Štir; Foto: Evropski parlament

ZAGREB – Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir podneo je danas ostavku na tu funkciju sa obrazloženjem da će se posvetiti poslaničkom i stranačkom radu, odnosno da je u ovom trenutku važnije biti u domovini, širiti demohrišćansku opciju i vratiti poverenje ljudi u institucije države.

Štir je u obraćanju javnosti rekao da je još pre sedam dana od premijera Andreja Plenkovića tražio da u novoj fazi imenuje novu osobu na čelo Ministarstva spoljnih poslova koja će, kako je rekao, dobro funkcionisati u novoj političkoj konstelaciji.

“Osim stabilnosti vladi treba i funkcionalnost. Ali isto tako, potrebno je jačati demokršćansku opciju neposredno u kontaktu s građanima. Moja je procena da to najbolje i najefikasnije mogu da radim kao poslanik u Saboru i politički sekretar HDZ-a”, rekao je Štir, koji je ostavku podneo svega par dana nakon što je HDZ formirao novu koaliciju sa Hrvatskog narodnom strankom, što je izazvalo tektonske poremećaje u obema strankama.

Štir je negirao špekulacije medija da će otići iz HDZ-a ili da će uskratiti podršku Andreju Plenkoviću.

Ali je potvrdio da ostavku zvanično podneo.

“Ostavku sam podneo da bih mogao da preuzmem novu dužnost u Saboru i da se puno snažnije posvetim stranačkom radu kao politički sekretar HDZ-a, što iziskuje puno više vremena na terenu nego što sam mogao na čelu Ministarstva”, rekao je Štir i dodao da će na funkciji ostati do imenovanja novog ministra.

Hrvatski mediji, međutim, podsećaju da je se premijer Plenković uspeo održati na aktuelnoj poziciji zahvaljujući odršci HNS-a u Saboru, te da su odmah nakon što je nova parlamentarna većina ozvaničena počela i šuškanja da će Štir, koji pripada ultrakonzervativnoj struji HDZ-a, podneti ostavku jer je za njega ta koalicija neprihvatljiva.

O Štiru se , naime, tokom vikenda pisalo da je odmah nakon dogovora nove koalicije kovertirao ostavku, ali i da ju je povukao.

Mediji posebno insistiraju na razlici između Štira i novog HDZ-ovog koalicionog partnera HNS-a što, kako navode, najbolje ilustrira podatak da je ministar u ostavci nedavno učestvovao u “Hodu za život”, povorci ekstremnih katolika koji žele zabranu pobačaj, dok je proteklog vikenda na Zagreb Prajdu u povorci za prava homoseksualnih osoba, učestvovao novi potpredsednik Predrag Štromar (HNS).

Povezani članci

Crna Gora otvorila dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

EWB

Uprkos novim pritiscima, Makedonija tapka u mestu

EWB

Delegacije OEBS-a i EU održale sastanak o produbljivanju saradnje u regionu

EWB