fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Stoltenberg: KFOR će obezbediti stabilnost i sigurnost na Kosovu

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg; Foto: NATO

BRISEL – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će KFOR nastaviti da pruža stabilnost i sigurnost neophodnu za napredak u pronalaženju političkog rešenja za trenutnu kosovsku krizu i da Alijansa podržava “korekciju granica”, dokle god je ona podržana dijalogom i do rešenja dođu obe strane.

Na konferenciji za novinare pre sastanaka ministara inostranih poslova NATO-a, on je takođe pozvao lidera dijaloga Beograda i Prištine da se uzdrže od “provokativnih akcija i provokativne retorike”, kako bi umanjili tenzije i nastavili sa pregovorima, koje je nazvao jedinim načinom rešavanja problema.

“NATO će i dalje biti na Kosovu kroz misiju KFOR, i nastaviće da bude nepristrasan za politička rešenja”, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg će, zajedno sa zvaničnikom NATO-a iz Odeljenja za politička pitanja i bezbednost, prisustvovati sastanku o Zapadnom Balkanu, u kom će učestvovati visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Tokom konferencije, Stoltenberg je ovaj region nazvao od “ključnog strateškog interesa za NATO i Evropsku uniju” i pohvalio napredak Skoplja u pristupanju NATO, čiji bi trebali da postanu 30. zemlja članica.

Stoltenberg je ponovio da je sada na makedonskom narodu i njihovom Parlamentu da odluče o promeni imena, da neće špekulisati o rezultatu tog glasanja, te da će čim se sporazum o imenovanju implementira, potpisati protokol o pristupanju, nakon čega će Skoplje prisustvovati ministarskim sastancima sličnim ovom.

Na ministarskom sastanku će se takodje razmatriti sledeći koraci u razvoju odnosa NATO-a sa Bosnom i Hercegovinom, a Stoltenberg je dodao da očekuje od ministara da podrže spremnost NATO-a da prihvati prvi Godišnji nacionalni program (ANP) Bosne i Hercegovine, alat koji za cilj ima implementaciju političkih, ekonomskih i odbrambenih reformi.

“Ovo je važno sredstvo koje može pomoći toj zemlji. Sada se na usvajanje ove ponude čeka Bosna i Hercegovina”, rekao je Stoltenberg.

Odgovarajući na pitanje da li će usvajanje ANP-a značiti i aktiviranje prethodno potpisanog Akcionog plana za članstvo (MAP), Stoltenberg je rekao da to predstavlja sjajnu priliku i da će morati čekati i videti da li će ga Bosna i Hercegovina iskoristi.

Dodao je da očekuje da će se ministri složiti oko prihvatanja ANP-a, nakon čega će Bosna odlučiti da li su spremni da adekvatno koriste taj program.

Sutra i prekosutra, ministri inostranih zemalja članica NATO-a sastaju se u cilju rešavanja širokog spektra bezbednosnih izazova, poput nasilnog ekstremizma u Severnoj Africi i Bliskom istoku, nastavka nestabilnosti u Afganistanu i “destabilišućeg ponašanja” Rusije.

Povezani članci

Vučić se sastao sa komandantom Komande združenih snaga NATO-a u Napulju

EWB

Vučić i Stoltenberg u ponedeljak o odnosu Srbije i NATO

EWB

Javna diplomatija – Najslabija karika u odnosima Srbije i NATO-a

EWB