fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Stoltenberg: Korona virus ukazao na pretnje van vojne sigurnosti

Jens Stoltenberg; Foto: Tanjug / AP Photo / Virginia Mayo

BRISEL – Korona virus demonstrirao je potrebu za sigurnošću koja nije isključivo vojna, poručio je Generalni sekratar NATO Jens Stoltenberg, na online konferenciji “NATO 2030” na kojoj je predstavio ideju jačanja NATO alijanske u svetu nakon pandemije korona virusa, prenosi Demostat. 

Stoltenberg je istakao da je ovo prilika da se vidi gde će Alijanska biti za 10 godina i izrazio potrebu za jačanjem saradnje u sajber prostoru, kao i za kontrolom globalnog naoružanja.

Prema njegovim rečima NATO mora ostati vojno jak, ali je to samo deo odgovora te da se NATO mora koristiti više politički, a sve slabotsti izneti na zajednički sto.

“Moramo još više sarađivati sa istomišljenicima, sa Australijom, Japanom i Južnom Korejom, kako bi smo izgradili svet na slobodi i demokratiji, a ne nasilju”, rekao je Stoltenberg, dodajući da su upravo izazovi sa kojima će se NATO suočavati u narednoj deceniji obezbeđivanje slobode, demokratije i vladavine prava,  jer to članice NATO čini jakima kao nacije, ali i NATO kao alijansu.

Na pitanje da li NATO vidi Kinu kao novog neprijatelja, odgovorio je da Kina nije neprijatelj, ali da ona sve više menja odnose snaga u svetu.

„Kina postaje najveća ekonomija u svetu. Oni mnogo ulažu u nove tehnologije. Zato je bitno da Amerika i Evropa rade zajedno. Sve to predstvlja pretnju za NATO i zato mi moramo da budemo još jači i da se razvijamo kako bismo parirali tome“, rekao je Generalni sekretar NATO.

On je izrazio nadu da će se postići stepen saradnje sa Evropskom unijom u narednoj deceniji, ali da EU ne može da zameni NATO.

“Možemo da radimo zajedno i da se dopunjujemo. Mir nije bio normalna stvar u Evropi pre uspostavljanja Alijanse pre 70 godina, zato je bitno da NATO, kao jaka alijanska, održava mir i slobodu”, naglasio je Stoltenberg.

On je istakao da pored vojnih pretnji, Alijansa je suočena sa opasnostima poput pandemije, sajber pretnji, ali i propagande i širenja lažnih vesti.

Stoltenberg je poručio da Rusija nastavlja svoje vojne aktivnosti i koristi snagu protiv svojih komšija, dodajući da je Rusija ipak komšija i da veruje u dijalog sa njima, kao i da je moguće sklopiti dogovor sa Moskvom.

“Moskva ne treba da sumnja u spremnost NATO-a da zaštiti svoje saveznike, ali Alijansa će nastaviti da sarađuje sa Rusijom i da radi na kontroli naoružanja”, zaključio je Generalni sekratar NATO Jens Stoltenberg.

Povezani članci

Srbija da usklađuje spoljnu politiku sa politikom Evropske unije

Emina Muminović

Počela vojna vežba “Platinasti vuk 2019”

EWB

Vitale: Javnost ne vidi koliko Srbija i NATO rade zajedno

EWB