fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Stoltenberg: Koronavirus ne ugrožava NATO operacije

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg; Foto: NATO

BRISEL – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da je pandemija COVID-19 donekle modifikovala, ali nikako i uzdrmala mogućnost Alijanse da sprovodi akcije, prenosi Tanjug.

“NATO mogućnost da sprovodi operacije nije uzdrmana. Naše snage ostaju spremne i naš rad se nastavlja uključujući i misije od Avganistana do Kosova”, kaže Stoltenberg.

Jens Stoltenberg je putem video-konferencije iz sedišta NATO u Briselu izrazio podršku svim pripadnicima vojske koji članicama NATO pomažu u cilju suzbijanja COVID-19.

“Ovo su izazovna vremena za sve nas kao osobe, zajednice i nacije. Ovo je vreme kada je naša otpornost testirana do krajnjih granica”, ocenjuje Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO ocenjuje da je pandemija koronavirusa “kriza bez presedana”.

“Prevazilazili smo i druge krize, prevazići ćemo zajedno i ovu”, poručio je Stoltenberg.

On napominje da NATO primenjuje robusne mere radi smanjenje širenja virusa COVID-19 na vojnike i na civile kao i da nastavlja svoje osnovne zadatke u cilju odbrane saveznika.

“Vitalno je da održimo zdravlje i spremnost”, poručio je Stoltenberg.

Jens Stoltenbreg navodi i da poslednji izveštaj NATO za 2019. godinu ukazuje na značajnu podršku koju Alijansa ima među građanima 29 savezničkih država i Severne Makedonije.

Izveštaj pokazuje da je 81 procenat ispitanih građana ocenio da je saradnja na bezbednosnim pitanjima između SAD i EU “lažna”.

Dodaje se da 76 procenata ispitanika kaže da ih NATO saveznici brane u slučaju napada; 60 procenata veruje da ih članstvo u NATO štiti od napada, spolja, a 64 procenta ispitanih građana kažu da žele da njihove države ostanu u NATO.

Povezani članci

Skat: Nema pritiska da Srbija uđe u NATO

EWB

Vučić se sastao sa komandantom Komande združenih snaga NATO-a u Napulju

EWB

BCBP objavio analizu “Sektor bezbednosti u vanrednom stanju: testiranje demokratije”

EWB