fbpx
European Western Balkans
Politika

Stoltenberg nakon sastanka sa Vučićem: KFOR najbolji dokaz da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i predsednik Srbije Aleksandar Vučić; Foto: FoNet

BRISEL – NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije, a misija KFOR-a na Kosovu najbolji je dokaz takvog opredeljenja, poručio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučiće, prenosi Glas Amerike.

“Misija KFOR-a obezbeđuje mirno okruženje, slobodu kretanja na Kosovu na osnovu mandata Saveta bezbednosti UN”, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da je KFOR najkonkretniji izraz posvećenosti NATO regionu.

Kako prenosi Glas Amerike, upitan da li je tačno da će biti povećan broj vojnika iz Hrvatske u misiji KFOR-a, Stoltenberg je odgovorio da ti brojevi variraju između NATO saveznika, ali da bez obzira na to vojnici iz svih zemalja moraju da deluju na osnovu istog, dogovorenog mandata i smernica svih NATO saveznika.

Kako prenosi FoNet, Stoltenberg je pozdravio doprinos Hrvatske i ponovio da vojnici te zemlje deluju u potpuno istim okvirima kao i sve druge trupe koje su deo KFOR-a.

On je objasnio da svaka promena u misiji mora da bude dogovorena među svih 30 saveznica konsenzusom.

Govoreći o mogućem pristupanju Srbije Alijansi, Stoltenberg je rekao da Srbija ima pravo da sama bira svoj put.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zadovoljan razgovorima sa generalnim sekretarom NATO i da je Stoltenberg, kako je ukazao, dao jasan odgovor o očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

“On je istakao važnost KFOR-a i mislim da će to donesti smirenje ne samo na Kosovu i Metohiji, već u celom regionu”, rekao je Vučić tokom zajedničkog obraćanja medijima sa generalnim sekratarom NATO-a.

Tvrdeći da je od Stoltenberga dobio, kako se izrazio, mnogobrojna uveravanja o svim bezbednosnim pitanjima na Zapadnom Balkanu, Vučić je rekao da je, kako je naveo, imao neka pitanja u vezi sa određenim glasinama, ali da su ga Stoltenbergove reči, precizirao je, u velikoj meri umirile.

Kako prenosi FoNet, Predsednik Srbije je najavio da će početkom novembra 2021. biti obeležena petnaesta godišnjica osnivanja Partnertsva za mir i rekao da je pozvao Stoltenberga na tu proslavu.

“Mislim da bi njegova poseta bila sjajna potvrda naših dobrih odnosa i da će to podstaći naše odnose u budućnosti. To će biti u korist male Srbije i srpskog naroda. To je moj posao, ali mislim da će to biti dobro i korisno i za NATO”, zaključio  je Vučić.

On je rekao da je sa generalnim sekretarom NATO-a, posebno razgovarao o pitanjima vezanim sa Kosovo, o dijalogu Beograda i Prištine i da je učinio sve što je u njegovoj moći da uveri Stoltenberga da je Srbija stopostotno posvećena procesu dijaloga i da će dati sve od sebe da se postigne neutralnost.

Upitan da li će SAD insistirati na bilateralnom sporazumu Beograda i Prištine i povlačenja NATO sa Kosova, Stoltenberg je rekao da po tom pitanj nema promene.

Kako piše Nova.rs, na agendi bilateralnog sastanka našli su se politički dijalog, partnerski i praktični mehanizmi saradnje Srbije i NATO, kao i misija KFOR i njena uloga u očuvanju bezbednosti na Kosovu.

 

Povezani članci

Misija OEBS-a: Brojni nedostaci doveli do nejednakih uslova na izborima u Srbiji

EWB

Izveštaj Evropske komisije o napretku Kosova: Postignut ograničen napredak u reformama vezanim za EU ​

EWB

Bilčik: Kada Vulin šalje poruke protiv EU, svi u Evropi to primećuju

EWB