fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Stoltenberg: NATO poštuje bezbednosne aranžmane koje Srbija izabere

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg; Foto: NATO

BEOGRAD – NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije, a u isto vreme NATO i Srbija su već 14 godina bliski partneri, čije partnerstvo je zasnovano na bliskom političkom dijalogu i praktičnoj saradnji, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u intervjuu za Kurir.

Stoltenberg je istakao da su Srbija i NATO, uz odličan rad Vojne kancelarije za vezu u Beogradu i saradnju sa vlastima, izgradili blisku saradnju u brojim oblastima, kao što je oblast civiline zaštite u vanrednim situacijama, uključujući poplave i šumske požare.

“U tom pogledu 2018. godina sam imao čast da zajedno sa predsednikom Vučićem u Srbiji otvorim veliku vežbu za upravljanje posledicama vanrednih situacija pod nazivom “Srbija 2018″, našu najveću vežbu ikad održanu u oblasti odgovora na vanredne situacije”, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da NATO pomaže Srbiji da razvija svoje bezbednosne snage i institucije.

“NATO obučava srpske vojnike za međunarodne mirovne misije, a u tom periodu od 20 godina uložili smo milione evra kako bismo pomogli Sribji da unušti preko 230 tona zastarele municije”, istakao je generalni sekretar NATO.

Na pitanje da li NATO smeta činjenica da Srbija poslednjih godina znatno oprema svoju vojsku, i to uglavnom naoružanjem iz Rusije i Kine, Stoltenberg je rekao da je Srbija suverena zemlja te da NATO poštuje bezbednosne aranžmane koje Srbija izabere.

“Ne, ne smeta nam. Srbija je suverena zemlja i u potpunosti poštujemo bezbednosne aramnažmane koje ona izabere”, rekao je Stoltenberg, dodajući da su nabavke za odbranu nacionalna odluka.

On je objasnio da je prilikom sprovođenja nabavki bitno obratiti pažnju na ukupne troškove koji se odnose na ceo životni vek te opreme, pošto oni mogu biti veliki.

“NATO i Srbija su bliski partneri. Već imamo razvijenu odličnu saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti, u kojoj pomažemo Vojsci Srbije da jača svoje kapacitete”, zaključio je Jens Stoltenberg.

Povezani članci

Bezbednosni forum Crnog mora i Balkana

EWB

[BSF] Liht: Svet se promenio, bezbednosni izazovi veći

EWB

Nauka za mir i bezbednost – Prilika za srpske naučnike

Emina Muminović