fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Stoltenberg: Neutralnost nije prepreka za jačanje saradnje

Jens Stoltenberg; Foto: Tanjug / AP Photo / Virginia Mayo

BRISEL – Srbija je nezavisna, suverena zemlja i poštujemo njen stav da ne želi članstvo u NATO i to nam nije prepreka za jačanje saradnje, poručio je danas u Briselu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

“Ne razgovaramo o članstvu Srbije u NATO. Srbija je jasno stavila do znanja da to ne želi i NATO to poštuje”, rekao je prvi čovek NATO novinarima u sedištu Severnoatlantskog saveza.

Kako je rekao, Srbija je odlučila da bude neutralna i teži ka članstvu u EU i NATO to poštuje i podržava njen napredak na tom putu.

“Srbija je nezavisna,suverena država. Srbija ne želi u NATO. Ali za nas je potpuno normalno da imamo dobru saradnju i sa nekom zemljom iako ne želi u NATO”, rekao je on, podsetivši na saradnju sa Finskom, Švedskom ili Austrijom.

On je podsetio da se više puta sastao sa Aleksandrom Vučićem, i u vreme kada je bio premijer i sada kada je na funkciji predsednika države.

“Nastavićemo da jačamo saradnju”, rekao je Stoltenberg.

Na pitanje srpskih novinara u vezi sa ruskim humanitarnim centrom, on je ponovio da je Srbija suverena zemlja.

“Srbija ima vojne vežbe sa Rusijom ali i sa nama. Poštujemo njene suverene odluke”, zaključio je šef NATO.

On se obratio novinarima uoči dvodnevnog sastanka šefova diplomatija država članica na kojem će u fokusu pažnje, kako je najavio, biti jačanje saradnje NATO i EU, situacija oko Severne Koreje, borba protiv terorizma.

Povezani članci

Novi komandant KFOR-a Lorenco D’Adario stupio na dužnost

EWB

Švarc: Rusko oružje u Srbiji može da destabilizuje Balkan

EWB

Vajgl: Organizovani kriminal značajan problem u Srbiji

EWB