fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Stoltenberg posetio Makedoniju u toku referendumske kampanje

Jens Stoltenberg i Radmila Šekerinska; Foto: Vlada Republike Makedonije

SKOPLJE – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Skoplju da je na građanima Makedonije da odluče na referendumu da li će se priključiti međunarodnoj zajednici i istakao da ta vojna alijansa očekuje Makedoniju kao svoju tridesetu članicu.

Stoltenberg je zajedno s ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom prisustvovao vojnoj vežbi u kasarni “Ilinden”, prenela je agencija MIA.

“Vaša zemlja ima dobro obučene vojnike koji su pripremljeni za učestvovanje u složenim operacijama. Pripadnici vaše vojske učestvuju u vojnoj misiji predvođenoj NATO-om u Avganistanu, Iraku i u drugim zemljama, što pokazuje da imate vojsku koja doprinosi međunarodnoj bezbednosti”, rekao je on.

“Poziv za započinjanje pristupnih pregovora NATO-u ima pozitivan efekat na zajedništvo u Makedoniji i promoviše državu kao primer jakog liderstva na Zapadnom Balkanu”, izjavio je premijer Zoran Zaev na konferenciji sa Stoltenbergom, dodajući da se njegova zemlja nalazi na istorijskoj raskrsnici i da zna da će građani iskoristiti priliku za prosperitet i glasati za budućnost.

Referendum u Makedoniji biće održan 30. septembra kada će građani moći da se izjasne da li prihvataju sporazum Skoplja i Atine prema kome bi se ta bivša jugoslovenska republika ubuduće zvala Severna Makedonija.

Više od 40 odsto građana Makedonije glasaće “za” sporazum sa Grčkom, pokazuje najnovije istraživanje koji su za TV Telma uradili Institut za demokratiju “Societas Civilis” Skopje i Makedonski centar za međunarodnu saradnju.

Protiv će glasati 8,6 odsto ispitanika, neopredeljenih je 6,3 procenata, dok je dva odsto anketiranih odbilo da odgovori.

Bez odgovora je bilo 42,2 procenta ispitanika. Na referendum će izaći 57,8 odsto ispitanika, dok će njih 28,8 procenta ostati kod kuće, prenosi agencija MIA.

Stoltenberg se u Skoplju sastao i sa predsednikom Republike Đorđem Ivanovim.

“Verujem da su Evropska unija i NATO pravo mesto za Makedoniju i nastaviću da podržavam naše strateške ciljeve, međutim, EU i NATO ne treba ni na koji način da budu alibi za loš sporazum”, izjavio je Ivanov.

On je rekao Stoltenbergu da je Makedonija ispunila kriterijume za članstvo u NATO 2008. godine i da je zemlja aktivno doprinosila međunarodnim misijama od tada, zasužujući mesto u NATO bez dodatnih uslova, navedeno iz predsedničke kancelarije.

Povezani članci

Mičel: SAD povećavaju angažman na Zapadnom Balkanu

EWB

Vučić i Stoltenberg u ponedeljak o odnosu Srbije i NATO

EWB

Srbija između Brisela i Moskve

Emina Muminović